donderdag, 30. juni 2016 - 8:18 Update: 30-06-2016 9:58

'Inkomen ouders telt mee bij keuze opleiding van kind'

Inkomen telt mee bij keuze opleiding van kind
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Minister Bussemaker van Onderwijs maakt €5 miljoen vrij om ouders met een laag inkomen en minderjarige kinderen op het mbo tegemoet te komen in de schoolkosten. De bewindsvrouw komt in het najaar met een structurele oplossing voor ouders met een smalle beurs, die moeite hebben de schoolkosten voor hun 16- en 17-jarige kinderen op het mbo te betalen.

‘Het onderwijs in Nederland moet aan alle kinderen dezelfde mogelijkheden bieden’, licht Bussemaker toe. ‘Het inkomen van ouders mag daarbij geen rol spelen.’ De compensatie is bedoeld voor mbo’ers met een beroepsopleidende leerweg.

In het regeerakkoord werd bepaald dat de tegemoetkoming in de schoolkosten (WTOS) moest opgaan in het kindgebonden budget. Hierdoor krijgen veel meer huishoudens met een laag inkomen een compensatie. Los van deze overgang zijn de bedragen in het kindgebonden budget bovendien verhoogd. Desondanks heeft de wijziging van de regeling tot onbedoeld gevolg gehad dat sommige groepen erop achteruit gingen. ‘Een onvoorziene en onwenselijke situatie', stelt de minister. ‘Ook kinderen uit deze gezinnen moeten hun talenten ten volste kunnen benutten en schoolkosten mogen daar geen belemmering bij vormen.’

Studentenreisproduct

Vanaf 1 januari 2017 kunnen minderjarige mbo-studenten met een beroepsopleidende leerweg gebruik maken van een OV-kaart. Ouders met studenten die moeten reizen voor hun opleiding, worden hiermee ruim gecompenseerd. Er zijn echter ook mbo’ers die niet of nauwelijks reizen, omdat zij kiezen voor een opleiding in de buurt. 'Zij vallen tussen de wal en het schip. In het najaar kom ik met een structurele oplossing voor deze groep’, aldus Bussemaker.

Categorie:
Provincie: