Het bijzondere aan de vondst is dat het gewei bewerkt is. Zo’n 3000 tot 9000 jaar geleden heeft iemand er een bijlkop van gemaakt. Het is dus een stuk gereedschap uit de prehistorie. De bijl stamt uit het Mesolithicum of Neolithicum, de tijd van de jagers-verzamelaars. Zij jaagden hier onder andere op edelherten.
Gemaakt met vuursteen
De geweibijl is gemaakt van het onderste stuk van een gewei van een edelhert, met een rond gat tussen de oogtak en de ijstak van het gewei. Dit gat was voor de steel van de bijl. Deze doorboring is gemaakt met een vuurstenen werktuig. De schuine kant is gemaakt door het tegen een vlakke steen te schaven. Experts noemen dit type bijl een zogenaamde basisbijl type A. Op de bijlkop zijn ook eigenaardige krasjes te zien, die gemaakt zijn met een vuurstenen steker. Die zijn vaker gezien op zulke bijlen.
Zeldzaam
Dit type bijl is in heel Noordwest-Europa gevonden, onder andere in Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, België, Engeland en Nederland. Uit het Provinciaal depot voor archeologie Noord-Holland zijn twee van zulke bijlen bekend. We zijn heel blij dat Lisa Dennemann haar zeldzame vondst heeft willen afstaan, want het is van belang voor het onderzoek naar de geschiedenis van de bewoners uit die oude tijd! Te zien De geweibijl is vanaf nu te zien in Ecomare. Na een jaar zal hij worden overgedragen aan het Provinciaal depot voor archeologie Noord-Holland, het Huis van Hilde in Castricum.