maandag, 6. juni 2016 - 21:17

Fort Nigtevecht gedenkplaats en verstrooiplaats

Fort Nigtevecht gedenkplaats en verstrooiplaats
Foto: Provincie Utrecht
Nigtevecht

Het Fort bij Nigtevecht is vanaf 5 juni geopend voor het publiek als gedenkplaats. Nabestaanden kunnen in de prachtige natuur rond het fort een eigen gedenkteken plaatsen en de as van hun dierbaren bestemmen of verstrooien.

Het fort heeft de status van UNESCO Werelderfgoed. Het fort hoort bij de gemeente De Ronde Venen  en is een van de 6 forten van de Stelling van Amsterdam. De provincie Utrecht wil bij deze forten ondernemersinitiatieven stimuleren om daarmee te zorgen voor een duurzaam behoud van dit Werelderfgoed. De gedenkplaats is een initiatief van de eigenaar Natuurmonumenten en cultureel ondernemer Marian van Weert.

FORT BIJ NIGTEVECHT

Verscholen in het groen ligt het complex aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Grote delen van het in 1889 gebouwde inundatiefort, de batterijen en liniedijk zijn nog intact. Ook bijzonder is dat naast het fort ook de genieloods en de fortwachterswoning bewaard zijn gebleven. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, die rond 1900 gebouwd werd. De 135 kilometer lange verdedigingslinie van dijken, sluizen, batterijen en forten beschermde de hoofdstad Amsterdam tegen invallen, door een groot deel van het omringende land onder water te zetten (inunderen). Fort bij Nigtevecht is een plaats met veel natuurschoon, ruimte en rust. Er leven onder meer futen en kleine karekieten.

INSPIRATIE OM TE GEDENKEN

Drie jaar werkte cultureel ondernemer Marian van Weert aan de ontwikkeling van de Gedenkplaats Fort Nigtevecht. Met creatieve workshops, urnen en producten waar een naam of symbool in gezet kan worden inspireert Van Weert nabestaanden ook om zelf een gedenkteken te maken van natuurlijke materialen. De gedenkplaats is iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 18.00 uur en op afspraak.

Categorie:
Provincie: