zaterdag, 4. juni 2016 - 9:14 Update: 04-06-2016 11:37

Kwart zorgbestuurders boven Balkenende-norm

Kwart zorgbestuurders verdient nog steeds boven de Balkenende-norm
Foto: fbf
Amsterdam

Vandaag presenteert de FNV de zesde editie van de ActiZ50. Deze ranglijst laat zien dat een kwart van de onderzochte zorgbestuurders nog steeds meer verdient dan de Balkenende-norm van €178.000 per jaar.

Ook is dit jaar de hoogste gouden handdruk betaald sinds deze lijst bestaat; aan de (ex)directeur van zorginstelling Driezorg. Hij kreeg een ontslagvergoeding van maar liefst €426.113. Dit is ruim 5,5 keer zoveel als wordt begrensd in de Wet Normering Topinkomens.

‘We zien dat bestuurders nog steeds een topinkomen hebben. Tegelijkertijd hebben duizenden mensen in de thuiszorg en in de verpleeg- en verzorgingshuizen hun baan verloren. Ook verloren kwetsbare ouderen hun zorg en veel zorgmedewerkers die wel hun baan behielden, hebben wederom fors op hun arbeidsvoorwaarden moeten inleveren. Veel thuiszorgmedewerkers zijn zelfs van het een op het andere moment tot wel een derde in salaris teruggezet. En dit uiteraard zonder de overgangsperiode van zeven jaar die de bestuurders onder de Wet Normering Topinkomens wél krijgen’, zegt Sarah Dobbe van FNV Zorg & Welzijn.

ActiZ50

De ActiZ50 is een knipoog naar de Quote500. Dit overzicht laat zien hoe de top van de ouderenzorg omgaat met het beperkte beschikbare geld voor de zorg. Naar aanleiding van de grote discussie over de salarissen aan de top in de (semi-)publieke sector is in 2013 de Wet Normering Topinkomens (WNT) ingevoerd. Deze wet begrenst de inkomens aan de top. Er is een overgangsregeling van maar liefst zeven jaar om hieraan te voldoen. ActiZ is de branchevereniging voor zorgorganisaties in de langdurige zorg, de thuiszorg en de jeugdgezondheidszorg.

Enquête

Uit een enquête onder FNV-leden van eind vorig jaar blijkt dat de druk op de zorg en het personeel in de verpleeghuizen flink toeneemt. De oorzaak is de bezuiniging op de werkvloer. Waar in 2014 nog 1 op de 3 zorgmedewerkers dagelijks te maken had met te weinig personeel op de werkvloer, steeg dit vorig jaar naar 1 op de 2. 

Hierover zegt Dobbe: ‘Dit valt moeilijk te rijmen met het nog steeds relatief hoge aantal topsalarissen en de stijging in eigen vermogens die blijkbaar nog steeds plaatsvindt. Dat is allemaal zorggeld dat zoveel mogelijk naar de zorg moet gaan. Daar is het voor bedoeld en daar is het geld nodig.’

Thuiszorgmedewerker Erica, die haar baan verloor door het faillissement van thuiszorgorganisatie TSN, noemt de topinkomens beschamend: ‘Zorgmedewerkers hebben tot wel 30% van hun salaris moeten inleveren. Het was of 30% inleveren, maar wel voor onze cliënten blijven werken of ontslag en onze cliënten verloren hun vertrouwde hulp. Werken in de zorg doe je niet voor het geld, maar omdat je betrokken bent en mensen wilt helpen. Door de bezuinigingen op de zorg krijgen thuishulpen het steeds moeilijker en moeten er zelfde tweede baantjes genomen worden om de rekeningen te kunnen betalen. Het is van de zotte en beschamend dat zorgbestuurders zulke dikke salarissen, bonussen of riante ontslagvergoedingen krijgen.’

‘Geld voor zorg, moet naar zorg!’

‘We vinden het natuurlijk positief dat het aandeel topinkomens licht is gedaald, van ongeveer een derde naar een kwart van de bestuurders die meer dan de Balkenende-norm verdient. Maar het is nog steeds teveel, want deze topsalarissen en gouden handdrukken worden allemaal van zorggeld betaald. Het kan niet zo zijn dat er nog steeds topsalarissen worden verdiend, terwijl de zorg in verpleeghuizen en thuiszorg zo enorm onder druk staat. Het is heel simpel: Geld voor zorg moet naar zorg!’, besluit Dobbe.

Categorie:
Provincie: