'De afgelopen dagen hebben Schiphol en de beveiligingsbedrijven de kans gehad nog eens goed na te denken over de eisen van de beveiligers. Zo dit al is gebeurd, het heeft niet geleid tot een aanbod dat tegemoet komt aan de eisen. Dus pakken de beveiligers de draad weer op. En in de loop van de week zullen de frequentie en de duur van de acties worden opgevoerd', waarschuwt Leen van der List van de FNV.
Nú aanpassingen arbeidsomstandigheden nodig
Tijdens hun werk worden de beveiligers blootgesteld aan te fel licht, te hoge temperatuur en storend geluid. Ook is er onvoldoende pauzetijd en sprake van eenzijdige stabelasting. Van der List: ‘De onderzoeken van TNO en FNV leveren genoeg bewijslast dat aanpassingen noodzakelijk zijn. Niet over een paar maanden, maar nú. Zeker met de zomer op komst, want dan stijgt de temperatuur op de werkplekken en neemt het passagiersaanbod enorm toe.’
Doorgeschoten marktwerking op Schiphol
Schiphol speelt, als opdrachtgever, een belangrijke rol in dit conflict. Door de eisen aan de bedrijven die Schiphol stelt en de aansturing van het werk, moeten beveiligers steeds harder werken. Terwijl Schiphol bij het doorvoeren van de nieuwe centrale security niet in staat is gebleken een werkomgeving te creëren waarin beveiligers op een gezonden manier hun werk kunnen doen.
Beveiligers en FNV Beveiliging wijten een en ander aan de doorgeschoten marktwerking op Schiphol, waarvan steeds meer werknemers de gevolgen ervaren. Arbeidsomstandigheden en- voorwaarden en werkzekerheid staan onder druk, met alle gevolgen van dien. De beveiligers betalen met hun gezondheid de prijs, terwijl Schiphol mooie winstcijfers schrijft en de staat een hoog dividend ontvangt.