In totaal werden 38 biedingen uitgebracht. De daadwerkelijke besparing wordt in augustus bekendgemaakt. Door de lagere kosten hoeft de overheid minder subsidie te verstrekken aan windstroom dan waarmee rekening was gehouden. Bedrijven konden inschrijven op een maximale kostprijs voor stroom van 12,4 cent per kilowattuur, maar zijn waarschijnlijk fors onder dit maximum gebleven. Een kilowattuur stroom uit windpark Gemini, dat op dit moment in aanbouw is boven Ameland, gaat waarschijnlijk 17 cent kosten.
Het ministerie had 18 miljard euro subsidie voor vijftien jaar gereserveerd. Die reserve hoeft mogelijk niet volledig te worden gebruikt wanneer de kosten sterker dalen dan gedacht. Het verschil is mede afhankelijk van de minimumprijs van 'grijze' stroom. Het eerste windpark Borssele gaat energie leveren voor 800 duizend huishoudens.
'Tegenwind'
Toch is er felle 'tegenwind' tegen de bouw op de huidige locatie van de windmolenparken op zee. Zo is stichting Verzetwindmolens.nl enkele maanden geleden met een petitie gestart die moet gaan zorgen dat de windmolens op een andere plek worden gebouwd en niet op 18 kilometer uit de kust van de druk bezochte badplaatsen.
De stichting vreest dat het uitzicht door de honderden windtribunes, tot wel 200 meter hoog zo dicht tegen de kust, voor een forse afname van toerisme, dalende omzet en verlies van banen gaat zorgen. Desastreus voor onze lokale, op toerisme gerichte economie. De stichting pleit dan ook voor het alternatief het 'IJMUIDEN VER' ALTERNATIEF!.
Deze variant kost 45 miljoen meer, maar dat weegt volgens de stichting niet op tegen de verliezen van 65 miljoen die worden verwacht bij het huidige plan.