Het vaakst stoppen economiestudenten en studenten aan lerarenopleidingen. Uit de nieuwste cijfers van de Vereniging van Hogescholen blijkt dat van de studenten die vorig jaar echt hun diploma op zak hadden moeten hebben, meer dan de helft voortijdig is afgehaakt of zwaar achter loopt op schema. Dit schrijft BN/De Stem maandag.
Voorzitter van de Vereniging Hogescholen Thom de Graaf in de krant: 'Ondanks alle studiebegeleiding vallen te veel studenten uit. We verliezen talent, omdat studenten het soms niet bolwerken.' Vooral veel doorstromers vanuit het mbo en niet-westerse allochtone studenten haken af.
In Rotterdam hebben de hogescholen en de mbo'ers samengewerkt om een experiment te bedenken en kwamen met de schakelklas, die ervoor moet zorgen dat de mbo'ers het juiste niveau krijgen. Bestuurder van de Hogeschool Rotterdam Ron Borman: 'We zien dat sommige studenten bagage missen. Die moeten we ze misschien geven' Borman stelt dat het taal- en rekenniveau vaak onder de maat is, de studenten kennis van specifieke vakken missen omdat de vooropleiding niet goed aansluit of ze missen studievaardigheden als zelfstandig werken en plannen.