Ongeveer 40 procent zit in de gevarenzone, zo schrijft onder meer de Stentor maandag. De instellingen zwijgen hierover, omdat ze bang zijn dat gemeenten of banken de geldkraan nog verder dichtdraaien.
Bij onderzoek van de samenwerkende organisaties voor jeugdhulp (BGjZ) naar de financiële situaties van 144 aanbieders blijkt dat 40 procent van de organisaties lijdt onder de betalingsachterstanden van de gemeenten. Een brief van Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en Vereniging Orthopedagogische BehandelCentra toont aan dat de situatie zeer serieus moet worden genomen. Er zijn jeugdhulpaanbieders die in acute nood verkeren. Als zij bezwijken, vallen er gaten in de jeugdhulp.
GGZ Nederland-directeur Paul van Rooij namens de organisaties in de krant: 'Dit is een groot probleem met hoge risico's. Ik vrees dat, net als elders in de zorg, organisaties straks omvallen.' En: 'Je kunt nu niet stellen dat de zorg aan kinderen direct gevaar loopt, puur op basis van liquiditeitsproblemen. Maar de bedrijfsvoering komt wél fors onder druk te staan.'