Het denkboek is het grootste onderwijsproject op het gebied van herdenken, vieren en herinneren in Nederland. Koning Willem Alexander schreef het voorwoord. De jongste burgemeester van Nederland: Noah van Meekeren (16 jaar) van Madurodam nam het eerste exemplaar in ontvangst van Gerdi Verbeet, voorzitter van het comité. Dit is de opmaat naar een nationaal uitdeelmoment op 5000 scholen.
Voor kinderen is het 4 en 5 mei denkboek de eerste kennismaking met de onderwerpen Tweede Wereldoorlog, herdenken, vieren, en leven in (on)vrijheid. Met dit materiaal voorziet het comité in een behoefte van het onderwijs. Docenten zijn vaak op zoek naar lesmateriaal over herdenken en vieren. Het boekje wordt gratis verstrekt aan alle basisscholen van Nederland en de Nederlandse Antillen. Deze scholen hebben het boekje vooraf besteld.
Verbeet: “Het denkboek stimuleert kinderen om bewust na te denken over leven in vrijheid, en leven in oorlog. Er staan verhalen in over verzet, vervolging, de hongerwinter, Nederlands Indië en over oorlogsheld George Maduro. Ook staan er verhalen in van kinderen die nu in oorlog leven".
"Zij vertellen bijvoorbeeld hoe het is om te moeten vluchten, of om te moeten strijden om naar school te mogen gaan. Ik hoop van harte dat de kinderen met dit boekje in de hand thuis ook meer vragen gaan stellen over de oorlog. Bijvoorbeeld aan hun opa en oma. Het is van belang dat het verhaal ook binnen de familiekring verteld blijft.”