De minister in een brief aan de Tweede Kamer: 'De Nederlandse liaison op de ambassade in Washington heeft het bericht ontvangen van een andere grote Amerikaanse opsporingsinstantie, namelijk de Intelligence Division van de New York Police Department (NYPD). De liaison heeft deze informatie zoals te doen gebruikelijk zonder vermelding van de herkomst doorgestuurd aan de Nationale Politie. Vervolgens is in Nederland aangenomen dat de informatie afkomstig zou zijn van de FBI'.
Tijdens het debat in de Tweede Kamer, dinsdagavond, werd bekend dat de Nederlandse politie zes dagen voor de aanslagen had gehoord dat de broers Bakraoui in België werden gezocht vanwege crimineel gedrag en jihadisme. Het was in Nederland toen ook bekend dat een van de broers op 14 juli 2015 op Schiphol was aangekomen. Deze informatie zou door de FBI zijn doorgegeven. De Tweede Kamer eiste nu van minister Van der Steur dat hij met een precies feitenrelaas zou komen over wat Nederland een week voor de aanslagen in België wist van de broers El Bakraoui. Dit schrijft de NOS woensdag. De zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui was radicaal, uitgezet door Turkije en naar Schiphol gereisd. Toch zette Nederland hem niet op de opsporingslijst. El Brakraoui blies zichzelf bij de aanslag op Zaventem vorige week in Brussel.
De oppostiepartijen in de Tweede Kamer kunnen niet begrijpen dat Nedreland niet heeft geprobeerd El Bakraoui op te sporen. GroenLinks-leider Van Klaveren tijdens het debat: 'De FBI heeft Nederland in maart gewaarschuwd en er wordt vervolgens geen actie ondernomen om hem te pakken. Daar begrijp ik helemaal geen snars van.' Volgens minister Van der Steur hadden de Belgen niet om een opsporingsbevel gevraagd en Nederland had daar zelf geen reden toe. wezen Van der Steur erop dat Bakraoui nog net zo goed in Nederland had kunnen zitten.
De partijen willen ook weten waarom de FBI juist bij Nederland kwam met de informatie. Van der Steur: 'Dat weet ik niet, ik ga dat navragen en daar zal ik de Kamer later over informeren.' Onduidelijk is ook waarom Nederland niet actief met Turkije heeft gebeld over de uitzetting. PVV-leider Wilders snapt niet dat Nederland geen telefonische actie heeft ondernomen om te achterhalen wie El Bakraoui was en waarom hij naar Nederland was uitgezet. Wilders: 'Daar hebben ze iets voor uitgevonden, en het schijnt twee kanten op te werken, het heet een telefoon.'
Het kabinet benadrukte in het debat dat Nederland geen fouten heeft gemaakt bij de kwestie. Volgende week gaat het debat verder.