FNV-bestuurder Marijke Eggengoor: ‘De werknemers van Cofely Noord zijn boos, nu er nog steeds geen fatsoenlijk sociaal plan is. Maandag 29 februari hebben ruim 160 werknemers hun werkgever voor een laatste keer gewaarschuwd door een gele kaart aan Han Blokland, CEO Cofely, uit te reiken. De directie was die dag niet bereid het graatmagere eindbod van tafel te halen. Onze leden hebben daarna resoluut besloten de directie een ultimatum te willen sturen. Indien Cofely niet over de brug komt voor woensdag 16 maart 18.00 uur, zullen de werknemers van Cofely Noord het werk neerleggen. ‘Een fatsoenlijke ontslagvergoeding, de keuze aan de werknemer hoe de arbeidsovereenkomst eindigt, een professioneel werk-naar-werktraject en budget voor scholing, juridisch en financieel advies zijn de belangrijkste eisen van onze leden’, aldus Eggengoor.
De onderhandelingen over een fatsoenlijk sociaal plan tussen Cofely en FNV Metaal zijn op 16 februari abrupt afgebroken door de werkgever, die vervolgens kwam met een graatmager eindbod. Het breekpunt ligt met name op de hoogte van de ontslagvergoeding, waarbij Cofely de vergoeding wil aftoppen tot het wettelijk minimum. Met het voorstel van de werkgever worden werknemers gestraft die jarenlang loyaal zijn aan Cofely en het bedrijf hebben opgebouwd. Door de voorgestelde aftopping blijft slechts de helft of zelfs nog minder dan de helft aan ontslagvergoeding voor hen over.
Reorganisatie
Cofely kondigde begin december 2015 een reorganisatie aan omwille van de instabiliteit op de olie- en gasmarkt. De vergaande kostenbesparingen bij hun grootste klant, de NAM, heeft hun doen besluiten te reorganiseren. Eggengoor: ‘De situatie op de olie- en gasmarkt is niet vrij plotseling ontstaan. Cofely heeft al die jaren hierop onvoldoende geanticipeerd. Ze hebben commerciële kansen laten liggen op nieuwe markten. In plaats daarvan heeft Cofely ook andere slecht renderende afdelingen in de benen gehouden met de hoge opbrengsten van de NAM. Daar zijn 65 mensen en hun gezinnen nu de dupe van. Cofely is een financieel gezond bedrijf dat zich sociaal en duurzaam noemt. Dat zij nu met de snelheid van het licht en uiterst goedkoop mensen wil ontslaan, staat hier haaks op. Mensen accepteren dit niet langer en zijn bereid – indien er niet wordt ingegaan op hun eisen - de strijd aan te gaan voor een fatsoenlijk sociaal plan.