De verkoper, een 23-jarige man uit Zeeland (Noord-Brabant) werd gearresteerd. Het wapen was gekocht, zo bleek achteraf, door een 42-jarige man uit Heinkenszand. Hij werd onderweg naar huis op de A58 onderschept en gecontroleerd. Uit onderzoek en verklaringen van de betrokkenen bleek het te gaan om de verkoop van een zogenoemd airsoftwapen. Dit op een echt lijkend vuurwapen bleek achteraf legaal te zijn. De 23-jarige arrestant werd om die reden direct in vrijheid gesteld. De zaak krijgt geen strafrechtelijk vervolg.
Verkoop
Beide mannen beoefenen de airsoftsport. Bij de verkooptransactie hadden ze een ontmoetingspunt halverwege hun beider woonplaatsen opgezocht. Ze waren daarbij terecht gekomen op de parkeerterrein van de meubelboulevard in Breda.
Gevaarlijk
Dit soort verkooptransacties op de openbare weg zijn gevaarlijk. Omdat de nepwapens zo echt lijken, zullen omstanders en agenten op straat vaak reageren alsof het om een dreiging met echte vuurwapens gaat. De politie kent een speciale procedure om vuurwapengevaarlijke verdachten te arresteren. Om alle risico’s uit te sluiten nemen agenten hun vuurwapen ter hand en zal de verdachte onmiddellijk moeten luisteren naar de opdrachten die gegeven worden. In het uiterste geval kunnen agenten in zo’n situatie besluiten dat ze moeten schieten.
Campagne
De politie komt steeds meer op echt lijkende nepvuurwapens tegen. Deze nepvuurwapens, die in het buitenland worden verkocht als speelgoed, lijken zo op echte vuurwapens dat ze dreigend overkomen. Ze zijn dan ook op straat en bijvoorbeeld in horeca en winkelcentra verboden. De politie startte eencampagne om te wijzen op de gevaren van het hebben en gebruik van dit soort op echt lijkende vuurwapens.