Steeds vaker wordt wiet illegaal gekweekt in woonwijken, met alle (brand)risico’s en overlast van dien. Daarnaast lopen de kosten van energiediefstal en politiecapaciteit in de honderden miljoenen.
Gemeenten voor regulering
In 2014 en 2015 al hebben de Gelderse gemeenten Arnhem, Culemborg, Doetinchem, Nijmegen, Rheden, Tiel, Wageningen en Zutphen aangegeven naar een gereguleerde cannabisteelt toe te willen. Samen met nog 51 Nederlandse gemeenten ondertekenden zij het manifest ‘joint regulation’. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stelde in het rapport ‘Het failliet van het gedogen’ dat een ‘gereguleerde cannabisketen’ gewenst is en dat deze keten het beste tot stand kan komen door een beperkt aantal experimenten.
Geen belemmeringen
In de beantwoording beaamt het college van Gedeputeerde Staten dat “risico’s en overlast van illegale wietteelt in woonwijken onacceptabel is.” Wel maken ze de kanttekening dat het niet overal kan. Dus geen plantage midden in het Gelders NatuurNetwerk. Maar daar waar het niet in strijd is met het provinciale omgevingsbeleid zijn er “geen formele belemmeringen”.
'Dat het gedoogbeleid failliet is zijn vriend en vijand al lang eens'”, stelt D66 Statenlid Antoon Kanis. 'Het is goed dat gemeenten die met gereguleerde teelt willen experimenteren van de provincie de ruimte krijgen.'