'Ik pleit voor een onderzoek, bij voorkeur een parlementaire enquête, naar de grote faillissementen van de afgelopen jaren', zei CNV Voorzitter Maurice Limmen.
'Volgens mij is hier sprake van een patroon, waarbij werknemers steeds aan het kortste eind trekken. En topbestuurders en investeerders alleen hun eigen hachje redden en de ellende afwentelen op werknemers en de samenleving', aldus Limmen.
Limmen vervolgt: 'Dat is exemplarisch voor hoe het er de laatste tijd aan toe gaat in de polder. Werknemers moeten steeds inleveren, en niet alleen bij faillissementen, je ziet dit ook bij de ontwikkeling van de doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt. En de tijd dringt. We moeten terug naar een fatsoenlijk evenwicht op de arbeidsmarkt, tussen werkgevers en werknemers, anders kunnen we de polder wel opdoeken.'
De afgelopen weken werden grote bedrijven in onder meer de Nederlandse winkelstraten failliet verklaard. Maar ook in de zorg gingen de afgelopen jaren grote organisaties failliet. Zo vroeg onlangs thuiszorgorganisatie TSN surseance van betaling aan.
Limmen stelt: 'Laat topbestuurders en investeerders zich eens publiekelijk verantwoorden. Ik wil dat er helder wordt wat er hier gebeurt. Wat er misgaat. Transparantie en vertrouwen tussen werkgevers en werknemers is immers essentieel als je samen de polder op de been wilt houden', aldus Limmen.
'Ik heb de indruk dat de huidige regelgeving niet doet wat het zou moeten doen als het gaat om faillissementen of private equity-investeringen in bedrijven. Niet de werknemers, of de samenleving, moeten opdraaien voor fouten in de top of opdraaien voor het korte termijn winstbejag bij durfinvesteerders', aldus Limmen.
'Om de onderste steen boven te krijgen zou het goed zijn als beleidsmakers, topbestuurders en investeerders onder ede en voor het oog van de samenleving vertellen welk mechanisme hier aan het werk is.'