De AOb hoopt dat onderwijsbestuurders geen onverantwoorde financiële avonturen meer zullen beginnen als ze weten dat ze persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. “We willen dat bestuurders zich bewust zijn van de risico’s voor het onderwijs die grote investeringen zoals nieuwbouw met zich meebrengen”, aldus AOb-bestuurder Ben Hoogenboom. Bovendien vindt hij het onverteerbaar dat de verantwoordelijken de dans ontspringen, terwijl leerlingen en personeel met de brokken zitten.
Ondergeschikt
Duur vastgoed deed Roc Leiden bijna de das om. Het belang van goed onderwijs werd ondergeschikt gemaakt aan het realiseren van nieuwbouw, stelde de commissie Meurs begin deze maand. De commissie concludeerdedat toenmalige bestuurders tot 2011, onder wie met name oud-voorzitter Jacques van Gaal, mogelijk aansprakelijk te stellen zijn.
'Als hier geen zaak van wordt gemaakt, wanneer gebeurt dat dan wel?', zei commissievoorzitter Pauline Meurs. Voordat het bij de civiele rechter tot een claim kan komen, moet er eerst door de Ondernemingskamer vastgesteld worden dat er sprake is geweest van wanbeleid. Dat gebeurde onlangs in de door Abvakabo FNVgevoerde procedure rond de failliete zorginstelling Meavita.
Tegenspraak
Verder vindt de AOb-bestuurder dat de ‘checks and balances’ moeten worden verbeterd. Een schoolbestuurder kan grotendeels in z’n eentje miljoenen euro’s publiek geld uitgeven aan riskante projecten, zonder voldoende tegenspraak. 'Er zit een grote weeffout in de controle op het bestuur. De AOb wil dat de ondernemingsraad meer bevoegdheid krijgt en dat grote nieuwbouw-investeringen vooraf worden getoetst door een onafhankelijke organisatie.'