maandag, 26. februari 2024 - 22:41 Update: 26-02-2024 22:42

Wat je over pneumokokken moet weten

vaccinatie-naald-spuit
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Haarlem

In het recente nieuws zijn pneumokokken weer volop in de aandacht gekomen, vooral vanwege de impact van de pandemie en hoe we hierdoor over ziektes denken. Maar wat zijn pneumokokken eigenlijk? Wat zijn de symptomen en hoe kun je jezelf ertegen beschermen? In deze blog zullen we je vertellen wat je moet weten over deze bacterie, dus lees snel verder om over alles op de hoogte te zijn.

Wat pneumokokken zijn

Pneumokokken zijn een type bacterie die verschillende soorten ziektes kunnen veroorzaken, waaronder luchtweginfecties zoals longontsteking, oor- en sinusinfecties. In zeldzame gevallen kunnen ze ook meningitis veroorzaken, een infectie van de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg. Deze bacteriën leven vaak onschadelijk in onze bovenste luchtwegen, maar in sommige gevallen kunnen ze zich vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken. Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen risico, zoals ouderen of mensen met chronische ziektes.

De symptomen

De symptomen van een pneumokokkeninfectie variëren afhankelijk van de soort ziekte die wordt veroorzaakt. Bij longontsteking kunnen pneumokokken, symptomen veroorzaken zoals hoesten, koorts, kortademigheid en pijn op de borst. Bij sinus- en oorinfecties kunnen symptomen optreden zoals, pijn in het gezicht, een verstopte neus en oorpijn. Hersenvliesontsteking, een ernstige ziekte veroorzaakt door pneumokokken, kan symptomen veroorzaken zoals, hoge koorts, hoofdpijn, gevoeligheid voor licht en verwardheid. Deze symptomen kunnen ook optreden bij andere aandoeningen en niet specifiek zijn voor pneumokokkeninfecties. Daarom is het bij twijfel altijd raadzaam om een huisarts te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling.

Vaccineren is mogelijk

Een van de meest effectieve manieren om jezelf te beschermen tegen pneumokokkeninfectie is door middel van vaccinatie. Er zijn vaccins beschikbaar die beschermen tegen verschillende soorten pneumokokken en ze zijn over het algemeen effectief voor alle leeftijdsgroepen. Een pneumokokken vaccinatie is vooral belangrijk voor mensen in risicogroepen, zoals ouderen en mensen met bepaalde medische aandoeningen. Het is belangrijk om met je huisarts of een andere zorgverlener te overleggen of je in aanmerking komt voor vaccinatie. Een vaccinatie kan je niet alleen beschermen tegen de ziekte, maar helpt ook bij het voorkomen van de verspreiding van de bacterie naar anderen in de gemeenschap.

Wat je moet doen als je pneumokokken hebt

Als je vermoedt dat je een pneumokokkeninfectie hebt, is het cruciaal om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Pneumokokkeninfecties kunnen ernstig zijn en een snelle behandeling is cruciaal voor een goed herstel. Je zorgverlener zal in staat zijn om een diagnose te stellen op basis van je symptomen en eventueel aanvullende tests. De behandeling varieert afhankelijk van de ernst van de infectie, maar omvat meestal antibiotica om de bacterie te bestrijden. Het is erg belangrijk om de voorgeschreven medicatie precies volgens de instructies van de zorgverlener in te nemen en de volledige kuur af te maken, zelfs als de symptomen verbeteren. Hierdoor kan de infectie goed behandeld worden en wordt het risico op complicaties en herhaling verminderd. Rust en hydratatie zijn ook belangijke aspecten van het herstelproces. 

Hoe het verspreid wordt

Pneumokokkenbacteriën verspreiden zich door direct contact met een geïnfecteerde persoon, vaak door hoesten of niezen. Soms kan de bacterie ook worden overgedragen door gedeeld speelgoed, maaltijden of keukengerei. Het is belangrijk om te realiseren dat gezonde mensen pneumokokken in hun neus of keel kunnen dragen zonder symptomen te vertonen, maar nog steeds anderen kunnen besmetten. Om verspreiding te helpen voorkomen, is het essentieel om goede hygiënemaatregelen te volgen en te overwegen om jezelf te laten vaccineren. Dit geldt voor degenen die meer risico lopen.

Wie meer risico lopen

Mensen met een verhoogd risico op pneumokokkeninfecties zijn onder meer kinderen jonger dan twee jaar, volwassenen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, diabetes of een verzwakt immuunsysteem. Ook mensen die roken of overmatig alcohol gebruiken zijn vatbaarder voor deze infecties. Het is van groot belang dat deze groepen overwegen zich te laten vaccineren tegen pneumokokken om mogelijke ernstige gezondheidscomplicaties te voorkomen. Raadpleeg hierbij altijd een zorgverlener om het beste plan van aanpak te bepalen.

Al met al is het belangrijk om alert te zijn op pneumokokken en de risico’s die het met zich meebrengt. Door jezelf te informeren over deze bacterie, goede hygiënepraktijken toe te passen en eventueel vaccinatie te overwegen, kun je bijdragen aan het voorkomen van ernstige infecties.

Prikwijzer.nl is een initiatief van MSD Nederland.
NL-NON-01940

Categorie:
Provincie: