Er is wereldwijd een stijging in het voorschrijven van opioïden bij ernstige pijn. Deze stijging zagen we tot en met 2017 ook in de Nederlandse huisartsenpraktijk. Dit terwijl de voordelen van deze middelen niet altijd opwegen tegen de risico’s zoals afhankelijkheid van het medicijn en verslaving. Ernstige acute pijn wordt vaak behandeld op de huisartsenpost. Daarom onderzochten we of er op de huisartsenpost de afgelopen jaren ook een toename was in het voorschrijven van opioïden.
Tussen 2015 en 2019 werd elk jaar bijna even vaak opioïd voorgeschreven op de huisartsenpost
Het percentage contactmomenten op de huisartsenpost waarbij een huisarts een opioïde voorschreef, schommelde tussen 2015 en 2019 tussen de 2 - 2,5%. Dit was in zowel Nederland als Vlaanderen het geval. In Nederlandse huisartsenposten steeg het voorschrijven op de huisartsenpost tot en met 2017 licht, waarna het weer iets daalde. Het meest voorgeschreven opioïd op de Nederlandse huisartsenpost was morfine.
In Nederlandse huisartsenposten veel vaker sterkwerkende opioïden voorgeschreven dan in Vlaanderen
In ruim de helft van de contacten op de huisartsenpost waarbij Nederlandse huisartsen een opioïd voorschreven, ging het om een sterkwerkende, zoals morfine of oxycodon. In Vlaanderen was dit in nog geen tiende van de contacten het geval. Waarschijnlijk speelt hierbij een rol dat ziekenhuiszorg in Nederland alleen toegankelijk is na een verwijzing van de huisarts. In Vlaanderen is ziekenhuiszorg direct toegankelijk. Hierdoor zien huisartsen in Nederland waarschijnlijk ziekere patiënten op de huisartsenpost dan hun collega’s in Vlaanderen.