Informatiebrief
Patiënten voor wie dit geldt krijgen van tevoren bij de opnamebrief een informatiebrief hierover toegestuurd of ontvangen de informatiebrief bij opname. 'In het Radboudumc zijn we vanaf de start van de pandemie zeer oplettend bij klachten of omstandigheden die passen bij een mogelijke besmetting met het coronavirus. We nemen altijd het zekere voor het onzekere: we doen direct een coronatest als daar maar enigszins aanleiding voor is en nemen patiënten tot de uitslag bekend is in isolatie op', stelt arts-microbioloog Edmée Bowles.
Verhoogde besmettelijkheid Omikronvariant
' Maar niet iedereen die het coronavirus bij zich draagt, heeft klachten en dat geldt nog sterker voor gevaccineerden. Toch kunnen deze mensen besmettelijk zijn. Door de zorgen die we hebben over de verhoogde besmettelijkheid van de Omikron-variant van het coronavirus, hebben we besloten om deze extra test in te voeren. De test nemen we bij opname af. De uitslag hebben we meestal dezelfde dag. Zo ontdekken we vroegtijdig of een patiënt ongemerkt het coronavirus bij zich draagt. Hoe sneller we het coronavirus bij patiënten vaststellen, hoe beter we verspreiding in het Radboudumc kunnen voorkomen', zegt dus Bowles
Geen beperkingen voor patiënt
De uitslag van de test bepaalt niet of de opname wel of niet doorgaat. Ook worden patiënten niet in isolatie opgenomen in afwachting van de testuitslag. ‘Het gaat hier om de patiënten bij wie we geen enkele aanwijzing hebben dat ze mogelijk het coronavirus bij zich dragen. Daarom gelden voor deze patiënten ook niet de strengere beschermingsmaatregelen die wel gelden voor patiënten die we testen vanwege een coronaverdenking. Patiënten kunnen ook gewoon, volgens de geldende coronaregels in het Radboudumc, bezoek ontvangen. Als een testuitslag van een patiënt onverhoopt positief is, dan wordt die patiënt vanaf dat moment op een aparte kamer gelegd, geïsoleerd verpleegd en starten we het bron- en contactonderzoek op’, aldus Edmée Bowles.