donderdag, 17. mei 2018 - 22:06 Update: 17-05-2018 23:22

Aantal schadeclaims tegen huisartsen blijft toenemen

Aantal schadeclaims tegen huisartsen neemt toe
Foto: Archief FBF.nl
Hilversum

Huisartsen krijgen steeds vaker te maken met schadeclaims.

Bij het tuchtcollege kwamen in 2017 330 klachten over huisartsen binnen. Het aantal meldingen van fouten door huisartsen is in zes jaar tijd met 33 procent gestegen. Uit onderzoek van RTL Nieuws gaat het bij de meldingen vaak om gemiste diagnoses. Vooral kanker en hersen- en hartinfarcten worden niet of te laat gezien. RTL Nieuws stuitte op fatale voorbeelden zoals een huisarts die iemand met paracetamol naar huis stuurt, terwijl diegene met spoed geopereerd had moeten worden. Als een arts een diagnosefout maakt, heeft dat tot gevolg dat de patiënt onnodig lang met zijn klachten blijft rondlopen, waardoor patiënten niet kunnen werken of langer ziek zijn. Pas als de fout wordt ontdekt, krijgt de patiënt de behandeling die hij nodig heeft. 

In totalal vinden er per jaar tientallen miljoenen consulten bij de huisarts plaats, waarvan de meesten goed verlopen. Patiënten of familieleden die ontevreden zijn over de behandeling door hun huisarts, kunnen bij het Regionaal Tuchtcollege een klacht indienen. In de periode 2012 tot 2017 is het aantal klachten opgelopen van 249 naar 330 per jaar. 

Het gemiddelde bedrag van de uitgekeerde vergoeding nam in de afgelopen vijf jaar ook toe van gemiddeld 6600 naaar 10.800. Doordat het aantal taken voor de huisarts toeneemt en door werkdruk wordt de kans op een claim steeds groter. Dit blijkt uit cijfers van de grootste verzekeraar van huisartsen, die in het bezit zijn van RTL Nieuws.