In 2016 overleden 32 jongens en 29 meisjes aan kanker. Bijna vijftig jaar geleden overleden nog meer dan vier keer zoveel kinderen aan kanker. De grootste daling van de kankersterfte bij kinderen vond plaats in de jaren zeventig en tachtig. Daarna daalde de kindersterfte aan kanker langzamer.
Vooral daling sterfte aan leukemie
Hersenkanker en leukemie zijn de meest voorkomende soorten kanker waaraan kinderen overlijden. De daling van de sterfte aan kanker bij kinderen wordt voor een groot deel verklaard door de daling van het aantal aan leukemie overleden kinderen. In het begin van de jaren zeventig overleden nog gemiddeld 100 kinderen per jaar aan leukemie, ruim 40 procent van de totale kankersterfte bij kinderen. De laatste jaren overlijden jaarlijks minder dan 20 kinderen aan leukemie.
Kanker meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen
In de periode 2007–2016 was voor kinderen van 3 tot en met 11 jaar kanker de meest voorkomende doodsoorzaak. Drie op de tien overleden kinderen van deze leeftijd stierven aan kanker.
Hersentumoren zorgen voor de hoogste sterfte aan kanker bij kinderen, met een aandeel van 42 procent (periode 2007–2016), aan leukemie overleed 22 procent. Ook sterfte aan kanker van het bijnierweefsel (10 procent), botten en gewrichten (7 procent) komt relatief vaak voor bij kinderen.
Jaarlijks wordt bij ruim 400 kinderen (0 tot 15 jaar) kanker vastgesteld. Dankzij verbeterde behandeling en zorg genezen steeds meer kinderen van kanker.