Het grootste deel van de verzekerden wisselt niet van zorgverzekeraar. Een deel van de niet-wisselaars heeft echter wel een overstap overwogen. In de periode 2011 tot en met 2017 varieert dit percentage van 19 tot 28%. De kenmerken van deze groep komen overeen met de groep die over het algemeen vaker wisselt: jonge en gezonde verzekerden overwegen vaker een overstap dan ouderen en verzekerden met een minder goede gezondheid.
Te weinig onderlinge verschillen
Van de verzekerden die een overstap hebben overwogen, geeft iets minder dan een vijfde aan dat zij niet zijn overgestapt omdat zij te weinig onderlinge verschillen zien tussen zorgverzekeraars. Kennelijk vinden ze het niet de moeite waard om te wisselen van zorgverzekeraar. Daarnaast geven overwegers iets vaker aan dat de informatie die ze hadden om te kiezen onduidelijk was.
Inzicht in de mobiliteit van verzekerden en hun redenen om wel of niet te wisselen van zorgverzekering is van belang om de werking van de zorgverzekeringsmarkt te monitoren. In februari 2017 heeft een steekproef van 1.500 panelleden uit het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL een vragenlijst ontvangen met vragen over, onder andere, het overstappen van zorgverzekeraar. De respons hiervan was 44%, wat neerkomt op 659 verzekerden. De analyses in dit factsheet zijn gebaseerd op de groep verzekerden die in 2017 niet is overgestapt (N=598). Voor de gegevens over 2011 tot 2016 is gebruik gemaakt van eerdere peilingen over het wisselgedrag onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg.