Dat zijn er ruim 1,1 miljard. Dat zijn twee keer zoveel mensen als 40 jaar geleden. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet. Dit meldt de Belgische krant VTM woensdag.
In rijke landen is de gemiddelde bloeddruk wel gedaald, maar in arme landen is die juist toegenomen. De toename heeft ook te maken met de stijging van het aantal mensen op deze planeet en met het feit dat mensen ouder worden dan 40 jaar geleden.
Ondervoeding
Dat vooral in arme en minder rijke landen het aantal mensen met een hoge bloeddruk is gestegen komt grotendeels door ondervoeding die op latere leeftijd leidt tot een hogere bloeddruk. De problemen zijn het grootst in Zuid- en Oost-Azië. Zo telt China 226 miljoen mensen met hoge bloeddruk en India 200 miljoen. In rijke landen is door een goede gezondheidszorg en betere voeding de gemiddelde bloeddruk daarentegen sterk gedaald.
Hoge bloeddruk wordt wel 'de stille doder' genoemd. Een verhoogde bloeddruk is slecht voor hart en bloedvaten en ook voor de nieren. Echter, veel mensen merken niet dat ze een verhoogde bloeddruk hebben.