Vanaf april 2017 is de NIPT-test beschikbaar voor alle zwangere vrouwen. Nu is deze test er formeel alleen voor vrouwen die een hoog risico lopen om een kind te krijgen met bijvoorbeeld het Down-syndroom, het Edwards-syndroom of het Patau-syndroom. Maar in de praktijk krijgen veel meer vrouwen zo'n test aangeboden.
Vragenlijst
Het bloedonderzoek vindt dan plaats in België. Het gaat om zo'n 19.000 vrouwen. Bij Gendia vullen deze vrouwen een vragenlijst in. Dan wordt er bijvoorbeeld ook gevraagd of er kanker in de familie voorkomt. Als de vrouwen deze vraag met 'ja' beantwoorden., krijgen ze soms maanden of zelfs jaren later een brief waarin ze worden benaderd voor een preventieve kankerscreeningstest van 359 euro.
Is dit schending van privacy? BNR legde die vraag aan gezondheidsrechtsexperts en juristen voor, die de zaak onderzochten. Conclusie van de experts was dat voor gebruik van persoonlijke medische gegevens voor andere doeleinden altijd expliciet toestemming gevraagd moet worden. En dat is in dit geval niet gebeurd. Dianda Veldman, directeur van de Nederlandse Patiëntenfederatie zegt op BNR-Radio dat ze de actieve werving voor een preventieve kankerscreening 'hoogst onbehoorlijk' en 'zeldzaam kwalijk' vindt. 'Mensen worden bang gemaakt en op kosten gejaagd', aldus Veldman.
Schippers stelt onderzoek in
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd een onderzoek in te stellen naar het vermeende gebruik van deze medische patiëntgegevens door het Belgische bedrijf.