Zeer ontevreden
67% van de ondervraagden zegt zeer ontevreden te zijn over de contracten die ze van zorgverzekeraars krijgt aangeboden. Ter Horst: "Het onderzoek toont aan dat fysiotherapeuten zwaar lijden onder de controledrift van zorgverzekeraars. Een drift die niets te maken heeft met kwaliteit en alles met kostenbesparingen die uiteindelijk ten koste van patiënten gaat."
Gedwongen stoppen met behandelen
Het onderzoek laat zien dat fysiotherapeuten (62%) zich door de behandelindex van zorgverzekeraars gedwongen zien om noodzakelijke behandelingen voortijdig te stoppen. Patiënten krijgen niet de zorg die zij nodig hebben. Ook wanneer patiënten volgens hun polis wel recht hebben op die behandelingen. "Dat is wat de handelwijze van zorgverzekeraars bijdraagt aan de kwaliteit van de zorg van fysiotherapeuten!" reageert Ter Horst. De actiebereidheid onder fysiotherapeuten neemt toe (80%), waarbij 50% roept om gerichte acties tegen de handelwijze van zorgverzekeraars.
Te lage tarieven
Volgens 91% van de ondervraagden zijn de tarieven die de fysiotherapeuten krijgen ontoereikend. 57% zegt dan ook financiële problemen te vrezen en 24% verwacht het als praktijk niet te redden. Zorgverzekeraars zeggen dat ze daarover geen klachten krijgen van fysiotherapeuten. Ter Horst: 'Ja, dat is logisch, zorgverzekeraars onderhandelen niet met individuele praktijken en hanteren een take-it-or-leave-it opstelling. Ik ga de uitkomsten van dit onderzoek inzetten bij de onderhandelingen met zorgverzekeraars, zo kan het niet langer'.