donderdag, 3. november 2016 - 23:52

Gemeenten compenseren minima en chronisch zieken voor zorgkosten

Gemeenten compenseren minima en chronisch zieken voor zorgkosten
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Onderzoek en een quickscan laten zien dat gemeenten compenserende maatregelen treffen voor minima en chronisch zieken.

Zo bieden nagenoeg alle onderzochte gemeenten een bijdrage in de zorgpremie aan, verlenen gemeenten bijzondere bijstand voor zorgkosten en biedt men de mogelijkheid het eigen risico of bijdrage te herverzekeren via een aanvullende verzekering. De helft van de gemeenten biedt ook een meerkostenregeling aan. In Groningen bijvoorbeeld bedraagt de tegemoetkoming voor 2016 exact de hoogte van het verplicht eigen risico van 385 euro. Dit schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (beiden VWS) vandaag aan de Tweede Kamer.

Gemeenten hebben sinds de afschaffing van de Wtcg en de Compensatie eigen risico (Cer) in 2014 een belangrijke taak om zorg en ondersteuning voor kwetsbare mensen beschikbaar te houden. Zij dienen hun inwoners waar nodig door financieel maatwerk te steunen. Vanaf 2015 krijgen gemeenten hier 200 tot 300 miljoen euro voor.

Verschillende regelingen

Gemeenten geven hier op verschillende manieren invulling aan. In Amsterdam krijgen mensen automatisch een vergoeding van 99 euro per jaar voor het eigen risico en een basiscompensatie van 300 euro per jaar wanneer men al een vergoeding krijgt voor kledingslijtage, energiekosten of maaltijden.  In Arnhem en Den Haag gelden regelingen voor mensen met een inkomen tot maximaal 150 procent van de bijstandsnorm. In Veenendaal en Zwartewaterland biedt men een meerkostenregeling aan minima die het jaar ervoor het verplicht eigen risico hebben vol gemaakt.

Campagne

Schippers en Van Rijn geven in hun Kamerbrief aan dat er ruimte is voor verbetering in de informatievoorziening over deze regelingen. De bewindspersonen roepen gemeenten dan ook op hier werk van te maken en goede voorbeelden die er al zijn te verspreiden. Zelf komen zij dit najaar met een campagne om mensen op het bestaan van de verschillende regelingen te informeren.