In 2015 zijn 2,8 duizend mannen en 2,4 duizend vrouwen overleden aan darmkanker. Darmkanker is bij mannen na longkanker de meest voorkomende vorm van sterfte bij kanker. Bij vrouwen is darmkanker de derde voornaamste doodsoorzaak bij kanker, na longkanker en borstkanker.
De sterfte aan darmkanker treft vooral ouderen. Ongeveer 90 procent is bij overlijden 60 jaar of ouder, ruim de helft is 75 jaar of ouder. Van alle overledenen aan darmkanker, wordt bijna driekwart veroorzaakt door een tumor gelokaliseerd in de dikke darm en 23 procent in de endeldarm.
Meer sterfgevallen maar lager risico
Het totaal aantal sterfgevallen door darmkanker neemt van jaar op jaar toe. In de laatste 25 jaar is het aantal sterfgevallen aan darmkanker met 26 procent gestegen, onder mannen sterker (41 procent) dan onder vrouwen (12 procent). De gestandaardiseerde sterfte neemt af. Als rekening wordt gehouden met de gewijzigde leeftijdsopbouw van de bevolking is het sterfterisico aan darmkanker sinds 1991 met 20 procent gedaald. Bij mannen was de sterfte aan darmkanker in 2015 18 procent lager dan in 1991, bij vrouwen 24 procent.
Het terugdringen van de sterfte aan darmkanker gaat vooral bij mannen minder snel dan voor een aantal andere vormen van kanker. De totale gestandaardiseerde kankersterfte onder mannen is in 25 jaar tijd met meer dan een derde afgenomen. Dit hangt mede samen met de afname van de sterfte aan maagkanker (daling van 62 procent), longkanker (daling 51 procent) en prostaatkanker (daling 40 procent). De totale kankersterfte onder vrouwen daalt minder hard dan voor mannen, door een toename van de sterfte aan longkanker. Er is wel een daling van de sterfte aan maagkanker (63 procent), baarmoederhalskanker (daling 56 procent) en borstkanker (daling 41 procent).
Preventieve screening
Darmkanker is in Nederland de meest voorkomende soort kanker met 15,5 duizendnieuwe gevallen in 2015.
Darmkanker is zeer goed in een vroeg stadium op te sporen. Om deze reden is in 2014 een begin gemaakt met het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het onderzoek wordt tussen 2014 en 2019 stapsgewijs ingevoerd. Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaarkrijgen uiteindelijk elke twee jaar een uitnodiging voor een zogeheten occult bloedtest, een onderzoek naar bloed in de ontlasting. Het RIVM voert het bevolkingsonderzoek uit en geeft over 2015 aan dat 73 procent van de uitgenodigde mannen en vrouwen zich op deze manier heeft laten screenen. Vanaf 2032 kunnen volgens de Gezondheidsraad jaarlijks ruim 2 400 minder mensen overlijden aan darmkanker.