Minder belastend voor patiënt
Tijdens deze operatie wordt de kop van de alvleesklier verwijderd, samen met de galblaas, de twaalfvingerige darm, een deel van de galwegen en soms ook een deel van de maag. 'Deze nieuwe robottoepassing zorgt er voor dat patiënten minder belast worden tijdens deze zeer complexe operatie', aldus chirurg George van der Schelling.
Vorig jaar startte Amphia al met het inzetten van een operatierobot voor operaties aan de staart van de alvleesklier. Op 9 september werd de eerste robot- geassisteerde Whipple operatie succesvol uitgevoerd bij een 69 jarige patiënt met een alvleeskliertumor.
Chirurgen George van der Schelling en Jan Wijsman voerden deze operatie uit samen met de Franse specialist en robotchirurg dr Olivier Saint-Marc, en het gespecialiseerde robotteam van Amphia. 'De operatie verliep uitstekend' aldus van der Schelling, 'Na de operatie verliet de patiënt na een dag de intensive care en liep 2 dagen later al over de afdeling'.
Ook voor chirurg minder belastend
Het voordeel van deze manier van opereren is dat deze toch zeer complexe operatie minder belastend is voor de patiënt. Er wordt via kleine kijkgaatjes geopereerd, de chirurg kan met behulp van de robot veel nauwkeuriger opereren en het bloedverlies kan beperkt worden. Een ander voordeel is dat deze urendurende operatie ook voor de chirurgen minder belastend is.
'Het gaat natuurlijk niet om mij, maar om de patiënt' zegt van der Schelling, 'maar het is juist vooral in het belang van de patiënt dat ik van het begin tot het einde scherp en alert blijf, en het gebruik van de robot draagt daar in belangrijke mate aan bij'.
Jaarlijks krijgen zo’n 2300 mensen in Nederland de diagnose alvleesklierkanker. Helaas wordt in veel gevallen de ziekte pas ontdekt in een stadium dat een operatie niet meer mogelijk is. Patiënten die wel een operatie kunnen ondergaan, worden tegenwoordig behandeld in ziekenhuizen die speciaal op deze behandeling zijn toegerust.
Amphia is daar één van. De chirurgen uit Amphia zijn zelf voorlopers en experts op het gebied van robotchirurgie. Ze zijn als zodanig ook verbonden aan de European Academy for Robotic Colorectal Surger