vrijdag, 7. oktober 2016 - 11:09

NIIOS Rotterdam: orgaantekort ook zonder wetswijziging op te lossen

NIIOS Rotterdam: orgaantekort ook zonder wetswijziging op te lossen
Foto: SXC
Rotterdam

Er zouden voldoende donororganen kunnen zijn om in de Nederlandse of zelfs in de wereldwijde behoefte te voorzien. Dat stelt het Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery (NIIOS) in Rotterdam. Een wetswijziging is dan ook onnodig en zelfs contraproductief zegt chirurg en klinisch directeur Dr. Gerrit Melles. “Het enige wat nodig is, is de ervaringen van het NIIOS met hoornvliezen te vertalen naar andere organen en weefsels”, zo meent hij.

Het NIIOS is specialist in hoornvliestransplantaties en heeft een eigen weefselbank, kliniek en onderzoekscentrum. Melles: “We hebben de afgelopen jaren allerlei technieken ontwikkeld waardoor er tot vijf keer zoveel transplantaten uit de beschikbare donorvliezen gehaald kunnen worden. Wij zijn ervan overtuigd dat dit bij vrijwel alle weefsels en organen mogelijk is, hoe anders de logistieke verwerking en chirurgische behandeling ook is.” 

Tekorten beperken 

“Eerlijk gezegd ben ik verbaasd dat Nederland kiest voor deze weg”, zegt Gerrit Melles. “Onze samenleving wordt opgezadeld met een situatie waarbij de Staat der Nederlanden de beschikking krijgt over een lichaam en ook familie niet meer kan voorkomen dat organen en weefsels worden uitgenomen. En dat terwijl wij al jaren tegen het ministerie van Volksgezondheid zeggen dat er verschillende technische en logistieke oplossingen zijn om de tekorten te beperken of zelfs op te lossen.” 

Gouden standaard 

De sleutel ligt volgens het NIIOS in vier elementen: donorweefsels en -organen zorgvuldiger screenen, de uitnameprocedure verbeteren, lichaamsmateriaal slimmer en efficiënter voorbewerken en operatietechnieken vernieuwen. Het NIIOS past deze methoden zelf toe en de eigen technieken zijn wereldwijd de gouden standaard geworden (bron: jaarverslag Eye Bank Association of America 2014). Melles vindt het daarom een valide vraag waarom de Nederlandse overheid zoveel energie steekt in een ‘dwingend’ wetsvoorstel. “Er zijn veel elegantere technologische oplossingen.” 

Categorie:
Provincie: