Er zijn 29 biermerken bemonsterd in verschillende winkels en brouwerijen. In het NVWA-laboratorium is het glyfosaatgehalte van de monsters bepaald. Bijna alle biersoorten waren van Nederlandse herkomst. Ook 5 Belgische bieren en 1 Duits bier zijn onderzocht.
Veel aandacht voor glyfosaat
De laatste tijd is er veel aandacht voor het herbicide glyfosaat. In sommige media is gemeld dat er een verband is tussen glyfosaat en kanker. Naast aandacht voor glyfosaat vanwege gezondheidsaspecten ligt de stof ook onder het vergrootglas door de koppeling met de politieke discussie rond genetisch gemodificeerde organismen. Glyfosaatresistentie is een van de meest toegepaste genetische modificeringen.
Aanleiding en resultaten van het onderzoek
Een onafhankelijk Duits instituut onderzocht begin 2016 bier, omdat bier als bewerkt graanproduct mogelijk een belangrijke bron van glyfosaat in de consumptie zou kunnen zijn. Hierbij werd in alle bieren glyfosaat aangetoond, weliswaar in lage gehalten. De aandacht voor dit onderzoek was voor de NVWA aanleiding om ook Nederlandse bieren te onderzoeken op de aanwezigheid van glyfosaat.
In iets meer dan een derde van de bieren werd glyfosaat aangetroffen. Eén hiervan was een Duits bier. Het gemiddelde glyfosaatgehalte in het Duitse en het NVWA-onderzoek komt overeen. Ook bij het ene Duitse biermerk kwam het gehalte overeen met de waarde die in het Duitse onderzoek werd gevonden. Alle waarden liggen ruim onder de wettelijke limiet, de zogenoemde Maximale Residu Limiet (MRL). Zelfs de hoogste waarde is een factor 200 lager dan de MRL.
De conclusie is dat er geen gezondheidsrisico's zijn vanwege glyfosaat in bier. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat mensen ook via andere bronnen in de voeding glyfosaat binnen krijgen.