Het komt dagelijks voor dat ambulances met hun patiënten geweigerd worden bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dan moet de ambulance weer naar een ander ziekenhuis rijden, som is dat zelfs in een andere stad. Ziekenhuizen stellen soms een patiëntenstop in als er niet genoeg behandelkamers vrij zijn en er geen goede zorg geleverd kan worden. Het uitwijken naar een ander ziekenhuis kan leiden tot mogelijk gevaar voor de patiënt. Volgens traumachirurgen en de Voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg gaat het een keer mis als er niets verandert.
Het hoofd van de spoedeisende hulp van het AMC Jan Luitse zegt tegen de krant dat een opnamestop het laatste redmiddel is. Al voordat het tot een stop komt, is het al erg druk op de spoedeisende hulp en wordt er geïmproviseerd door bijvoorbeeld patiënten op de gang te leggen. Volgens Luitse zijn de opnamestops een groot landelijk probleem.
Vorig jaar stelden de spoedeisendehulpafdelingen van negentien ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland 2300 keer een opnamestop in. Drie jaar geleden gebeurde dat nog maar 430 keer.