De chirurg werd eind vorig jaar samen met het afdelingshoofd op non-actief gezet nadat Zembla de sterfgevallen openbaar had gemaakt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet nog altijd onderzoek naar de incidenten, maar van het UMC mag de arts weer aan het werk.
''In overleg met hem is een reïntegratieplan opgesteld dat voorziet in een stapsgewijze opbouw van zijn werkzaamheden. Supervisie en begeleiding zijn daar een essentieel onderdeel van'', aldus het ziekenhuis.
In een verklaring van het UMC stelt men dat het tijdelijk terugtreden van de arts was vooral omdat het hem aan rust en concentratie ontbrak die nodig is voor het doen van complexe operaties. ''We zijn nu een aantal maanden verder en de betrokken arts is weer in staat om zijn werkzaamheden geleidelijk te hervatten. Het reïntegratieplan voorziet in die geleidelijkheid. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is hierover vandaag geïnformeerd''.
'Onverstandig'
VVD-Kamerlid Leendert de Lange zegt in Zembla het ‘onverstandig’ te vinden dat de chirurg weer gaat opereren. “Zowel voor het veiligheidsgevoel van de patiënt als voor het vertrouwen in het UMC Utrecht én in de betreffende arts zou het goed zijn om dit eerst tot op de bodem uit te zoeken,” aldus De Lange. SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat minister Schippers voorkomt dat de arts weer begint met opereren: “Vanwege het voorzorgsbeginsel is het wenselijk dat gedurende het onderzoek de betrokken KNO-chirurg niet opereert. We zullen de minister en de Inspectie voor de Gezondheidszorg vragen erop toe te zien dat dit ook inderdaad niet gebeurt.”
De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet op dit moment onderzoek naar de verzwegen calamiteiten en de cultuur op de afdeling. Kamerleden en patiëntenorganisatie NPCF vinden het besluit van het ziekenhuis verkeerd.