Het LUMC, de Haagse STZ-ziekenhuizen, de Universiteit Leiden en de gemeente Den Haag willen met dit initiatief merkbare meerwaarde creëren op het gebied van innovatie in de zorg, medisch onderwijs en patiëntgebonden onderzoek in de Haagse regio. Daarvan gaan de inwoners van Den Haag en huisartsen profiteren.
LUMC-Campus Den Haag is een gezamenlijk initiatief van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Haagse Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ-ziekenhuizen) MCH-Bronovo en het HagaZiekenhuis, de Universiteit Leiden, de Gemeente Den Haag en GGD Haaglanden.
Gezondheidsvraagstukken
“Deze Campus is een nieuwe stap in de samenwerking tussen de Universiteit Leiden en de stad Den Haag. Naast opleidingen op het gebied van bestuur, vrede, recht en veiligheid, worden nu ook leergangen op het gebied van stedelijke gezondheidsvraagstukken ontwikkeld. De stad zal profiteren van het onderzoek. We zijn dan ook blij met de komst van het LUMC. De samenwerking zal tot nieuwe innovaties in deze zorgregio leiden”, aldus Ingrid van Engelshoven, wethouder Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs.
Samenwerking, preventie en innovatie
“LUMC-Campus Den Haag zal een inspirerende omgeving zijn, een ontmoetingsplaats waar de agenda's van de deelnemende instellingen samenkomen en worden afgestemd. Een plek waar innovatieve ideeën worden uitgewisseld en best practices worden ontwikkeld, onder meer op het gebied van Public health en eHealth”, aldus Pancras Hogendoorn, lid Raad van Bestuur en decaan van het LUMC.
“De speerpunten van de LUMC-Campus Den Haag zijn onderwijs, onderzoek, beleid en samenwerking, preventie en innovatie in de zorg. LUMC-Campus Den Haag richt zich in eerste instantie op de Huisartsopleiding én Public Health”, zegt hoogleraar Huisartsgeneeskunde en directeur-kwartiermaker Mattijs Numans.
“Dit initiatief bevestigt de uitstekende samenwerking rond patiëntenzorg, onderzoek en opleidingen tussen de partners. Op deze manier gaan we de gezondheidszorg in Den Haag aantoonbaar beter maken”, aldus Renée Barge, lid raad van bestuur van MCH-Bronovo.
Dr. Karel Rondaij, reumatoloog en medisch directeur HagaZiekenhuis, voegt daar toe: “Met de partners van de campus zijn we in staat om gezondheidswinst te boeken voor patiënten en inwoners van onze regio. Dit kan door met elkaar innovatie de ruimte te geven voor de ontwikkeling van zorgprocessen als vroegdiagnostiek en zorg op maat, preventieprogramma’s en technologie. Daarnaast kunnen ook gezamenlijk op te zetten wetenschappelijk onderzoek en onderwijsprogramma’s gericht op maatschappelijke gezondheidsvraagstukken bijdragen aan gezondheidswinst.