maandag, 7. maart 2016 - 19:45 Update: 10-03-2016 21:34

Met app van OLVG kun je zelf boezemfibrilleren meten

OLVG ontwikkelt app voor patiënt met boezemfibrilleren
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Het Hartcentrum van OLVG heeft een primeur met een speciale app voor patiënten met boezemfibrilleren. De app meet de hartslag en laat vervolgens weten of de patiënt mogelijk boezemfibrilleren heeft. De gegevens kunnen na de meting worden verstuurd naar de behandelend cardioloog in OLVG.

‘De app kan aangeven of eventuele klachten door boezemfibrilleren komen. Hierdoor hebben we meer inzicht in de relatie tussen klachten en het hartritme en kunnen we de behandeling beter afstemmen’, aldus cardioloog Jonas de Jong.

De app meet gedurende twee minuten de hartslag van de patiënt door de camera in de smartphone. Hierna volgt de uitslag van de meting. Wanneer een onregelmatig hartritme is geconstateerd geeft de app dit aan en kan dit doorgegeven worden aan de behandelend cardioloog in OLVG. Naast een meetinstrument heeft de app ook een informatieve functie dankzij de animaties van de werking van het hart en de uitgebreide FAQ’s over de aandoening. Via de contactfunctie kunnen de meetresultaten bovendien direct worden verstuurd naar de cardioloog van OLVG.

Testfase

Hoewel de app in de App Store te vinden is, is hij vooralsnog bedoeld voor patiënten van OLVG met gediagnosticeerd boezemfibrilleren. De Jong: ‘Het is geen screeningstool, daarvoor moeten we de app nog verder ontwikkelen. Maar op termijn is dit wel het streven. We zitten nu in de testfase. We zijn bezig met het CE-keurmerk.’ Het Amsterdamse ziekenhuis ziet zo’n 3.000 patiënten per jaar met boezemfibrilleren. In Nederland leven ongeveer 200.000 mensen deze diagnose. De aandoening is potentieel gevaarlijk omdat het hartfalen of een beroerte kan veroorzaken.

Het Hartcentrum van OLVG is een multidisciplinaire afdeling van OLVG voor cardiologie en cardio-thoracale chirurgie. Het is het grootste hartcentrum van Amsterdam. De artsen onderzoeken en behandelen patiënten met uiteenlopende hart- en vaataandoeningen.

 

Categorie:
Provincie: