maandag, 18. januari 2016 - 15:54 Update: 18-01-2016 16:12

Angst heeft bloedstollend effect

Angst heeft bloedstollend effect
Foto: Archief EHF
Leiden

Het kijken naar een horrorfilm leidt ertoe dat er meer van de bloedstollingsfactor VIII in het bloed komt. De term ‘bloedstollende film’ kan dus letterlijk worden opgevat. Dit hebben onderzoekers van het LUMC ontdekt.

'We hadden het vermoeden dat angst het bloed weleens sneller zou kunnen laten stollen', vertelt Banne Nemeth, arts-onderzoeker op de afdeling Klinische Epidemiologie van het LUMC. Een bedreigende situatie kan immers gepaard gaan met verwondingen. Het is dan een voordeel als je bloed sneller stolt, zodat je minder kans loopt op fatale bloedingen. 

Horrorfilm

14 gezonde deelnemers, allen onder de dertig jaar, keken ongeveer negentig minuten naar de horrorfilm Insidious; een week later keken ze even lang naar een niet enge maar leerzame film over champagne (A year in Champagne). Tien deelnemers bekeken deze twee films in omgekeerde volgorde. 

Stollingsfactor

Voor en na de films werden er bloedwaarden gemeten. Bij 12 deelnemers (57 procent) nam de hoeveelheid stollingsfactor VIII toe na het kijken van de horrorfilm, dat gebeurde slechts bij 3 (14 procent) deelnemers na de film over champagne.

Niet meteen bloedstolsels

Verhoging van stollingsfactoren betekent niet dat er meteen bloedstolsels ontstaan, stelt Nemeth gerust. Mensen met een verhoogde stollingsneiging hoeven griezelfilms dus ook niet te mijden. Bloedstolling ontstaat door een cascade van eiwitten die actief worden. 

'We hebben vier eiwitten gemeten en alleen bloedstollingsfactor VIII blijkt bij een significant deel van de horrorfilmkijkers verhoogd', aldus Nemeth, die het onderzoek uitvoerde samen met Luuk Scheres, mede-onderzoeker op de afdeling Klinische Epidemiologie.

Er is altijd een evenwicht tussen stolling en antistolling in het lichaam, legt Nemeth uit. Het lichaam lijkt zich klaar te maken om het bloed snel te kunnen laten stollen, maar er zijn meer prikkels nodig, zoals een wond. 'Beschadigd weefsel geeft weefselfactor af, dat de stolling echt op gang brengt, maar dat gaat waarschijnlijk sneller als er meer stollingsfactoren in het bloed zitten.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):