woensdag, 16. december 2015 - 17:32 Update: 17-12-2015 15:57

Borstamputatie niet altijd de beste optie bij borstkanker

Betere resultaten bij borstsparende therapie bij vroege borstkanker
Foto: fbf
Utrecht

Vrouwen die een borstsparende therapie ondergaan in een vroeg stadium van borstkanker gevolgd door bestraling, blijken een grotere overlevingskans te hebben dan vergeleken met vrouwen die uitsluitend borstamputatie kregen zonder radiotherapie. Dit heeft het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) bekendgemaakt.

Marissa van Maaren, onderzoeker bij Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), heeft donderdag 10 december een presentatie gegeven tijdens het San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) in San Antonio (VS). Daar presenteerde zij de resultaten van een studie, waarin de 10-jaarsoverleving na borstsparende therapie (chirurgie plus radiotherapie) versus borstamputatie is onderzocht bij vrouwen met een vroeg stadium van borstkanker. 

Van Maaren werd daarbij begeleid door Sabine Siesling, senior onderzoeker bij IKNL en hoogleraar aan UTwente. 'Uit deze studie, uitgevoerd in samenwerking met specialisten in Nederland, blijkt dat borstsparende therapie tot betere resultaten leidt bij patiënten met een vroeg stadium van borstkanker.'

'Uit onze vergelijking blijkt dat vrouwen die een borstsparende operatie kregen gevolgd door radiotherapie een betere overleving laten zien in vergelijking met vrouwen die uitsluitend borstamputatie kregen zonder radiotherapie. Deze kennis levert belangrijke informatie op voor het ondersteunen van gezamenlijke besluitvorming en voor het verder optimaliseren van de zorg voor deze patiënten', aldus Sabine Siesling, senior onderzoeker bij IKNL en hoogleraar aan de Universiteit Twente.

Categorie:
Provincie: