'Hierdoor heeft het ziekenhuis mogelijk ten onrechte te veel geld ontvangen. De NZa onderzoekt de juistheid van deze informatie. Tijdens het onderzoek kan de zorg aan patiënten gewoon doorgaan', aldus de NZa.
Onnodig hogere zorgkosten
Het opgeven van te hoge medicijnkosten drijft de zorgkosten voor burgers onnodig op. Al enige tijd ontvangt de NZa signalen die erop wijzen dat de kwaliteit van de administratieve organisatie en de interne controle in een aantal ziekenhuizen ontoereikend is.
Door wet- en regelgeving naar goede procedures en afspraken te vertalen, kunnen zorginstellingen onnodige fouten voorkomen. Begin 2016 verschijnen de resultaten van een onderzoek in opdracht van de NZa naar de administratieve organisatie en interne controle in ziekenhuizen, met daarin aanbevelingen en verbetersuggesties.
De NZa is toezichthouder in de zorg. Als er sprake is van een vermoeden dat zorgaanbieders de wetten en regels overtreden, kan de NZa een onderzoek starten. Dat is geregeld in de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). De NZa kan bij zorgaanbieders nagaan of zij de juiste informatie hebben gegeven over de kosten die zij maken voor de zorg of voor medicijnen.
Heeft het ziekenhuis inderdaad onjuiste informatie gegeven, dan kan de NZa handhavend optreden. Bijvoorbeeld door een aanwijzing te geven, of een last onder dwangsom of boete op te leggen. Ook kan de NZa de informatie doorgeven aan andere toezichthouders zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) of het Openbaar Ministerie (OM).