dinsdag, 6. augustus 2024 - 9:04

Inflatie stijgt naar 3,7 procent in juli

Woningen
Foto: fbf
Den Haag

Consumentengoederen en -diensten waren in juli 3,7 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In juni was de inflatie 3,2 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. Het inflatiecijfer van juli is hetzelfde als bij de snelle raming die op 31 juli is gepubliceerd.

Hogere inflatie door ontwikkeling woninghuren

De stijging van de inflatie kwam vooral door de ontwikkeling van de woninghuren. Op basis van voorlopige cijfers waren de woninghuren in juli 2024 gemiddeld 5,5 procent hoger dan een jaar eerder. In juli 2023 was de gemiddelde huurstijging op jaarbasis 2,0 procent. Daarnaast had ook de prijsontwikkeling van tabak een opwaarts effect op de ontwikkeling van de inflatie.

Verlagend effect motorbrandstoffen

De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had daarentegen een verlagend effect op de ontwikkeling van de inflatie. Motorbrandstoffen waren in juli 1,5 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In juni waren de prijzen van motorbrandstoffen 10,2 procent hoger dan een jaar eerder.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):