De binnenlandse en de buitenlandse omzet van industriële producenten waren in het tweede kwartaal respectievelijk 3,2 en 10,1 procent lager dan een jaar eerder. De binnenlandse en buitenlandse afzetprijzen waren 3,4 en 5,9 procent lager. De ontwikkelingen van de binnenlandse afzetprijzen en de binnenlandse omzet van industriële producenten liggen dit kwartaal dicht bij elkaar.
Meer faillissementen dan een jaar eerder
Het aantal uitgesproken faillissementen is in een jaar tijd aanzienlijk toegenomen. In het tweede kwartaal van 2023 werden in de industrie 62 faillissementen uitgesproken; in hetzelfde kwartaal van 2022 waren dit er 39. In het vorige kwartaal waren er 80 faillissementen. Sinds het eerste kwartaal van 2022 schommelt het aantal op kwartaalbasis tussen de 27 en de 80.
Omzettoename in de meeste hoofdbranches
De omzetten in de elektrotechnische en machine-industrie (+13,7 procent) en de transportmiddelenindustrie (+11,0 procent) stegen harder dan de andere branches in de industrie. In de meeste branches daalde de omzet ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. De omzetten van raffinaderijen en chemie (-28,5 procent) en de papier- en grafische industrie (-11,9 procent) daalden het meest. De afzetprijzen daalden ook in de raffinaderijen en chemie (-19,7 procent) en in de papier- en grafische industrie (-1,6 procent).
Op brancheniveau steeg de omzet in de reparatie, onderhoud en service het hardst (+21,6 procent), gevolgd door de overige machine- en apparatenindustrie (+18,7 procent) en door de auto- en aanhangwagenindustrie (+18,5 procent). De afzetprijzen in deze deelbranches zijn gestegen: in de auto- en aanhangwagenindustrie met 7,4 procent en in de overige machine- en apparatenindustrie met 6,6 procent. De afzetprijzen stegen het hardst in de hout- en bouwmaterialenindustrie, namelijk met 10,8 procent.