donderdag, 27. oktober 2016 - 17:59 Update: 27-10-2016 19:34

Burgerinitiatief voor basisinkomen in 2018 naar Tweede Kamer

Burgerinitiatief voor basisinkomen en basiszorg naar Tweede Kamer
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Al bijna 60.000 Nederlanders hebben hun steun uitgesproken voor het burgerinitiatief om in 2018 het basisinkomen in te voeren.

Dinsdag ging het burgerinitiatief naar de Tweede Kamer, wat betekent dat we waarschijnlijk binnen een maand zullen weten of het onderwerp ook wordt behandeld in de Kamer. De ondertekenaars van het burgerinitiatief willen dat iedereen in Nederland een vast bedrag, bijvoorbeeld 1000 euro,  per maand krijgt. Daarnaast zou iedereen een basisverzekering en een toelage voor kinderen onder de 18 moeten krijgen. Op deze wijze zou een minimale bestaanszekerheid zijn gegarandeerd en krijgen mensen meer vrijheid om zelf te bepalen wat hij of zij wil doen. Men kan dan kiezen voor werken, studeren of voor het starten van een eigen bedrijf. Of men kiest ervoor meer te gaan mantelzorgen of vrijwilligerswerk te gaan doen. Hierover schrijft onder meer RTL Z.

In april werd de drempel van 40.000 handtekeningen gehaald. Voldoende om het initiatief in de te dienen  bij de Tweede Kamer. De initiatiefnemers willen echter doorgaan tot 100.000 handtekeningen. Volgens Johan Luijendijk, één van de initiatiefnemers is het basisinkomen, nu nog te onbekend bij het grote publiek. Op de website basisinkomen2018.nl staat te lezen dat het basisinkomen nu al betaalbaar is, als we de beschikbare middelen anders verdelen. Als de Tweede Kamer besluit het onderwerp te bespreken, wordt aan de leden gevraagd of ze voor of tegen zijn. Als de meerderheid voor is, zal aan de verantwoordelijke minister worden gevraagd het beleid aan te passen.

Elders in Europa wordt er serieus onderzoek gedaan naar het basisinkomen. Een aantal Nederlandse gemeenten wil er ook al mee experimenteren. En in Finland krijgen volgend jaar 2000 mensen als proef een basisinkomen. De Finnen willen onderzoeken of de invoering van een basisinkomen ook de bureaucratische rompslomp kan verminderen.