De vakjury maakte de nominaties bekend in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Op basis van vooraf vastgestelde criteria heeft de jury een selectie gemaakt uit twintig geldige inzendingen. In haar voordracht schrijft de jury dat zij buitengewoon enthousiast is over de inspirerende inzendingen. 'Het denken over een grotere ruimtelijke samenhang, duurzaam beheer en samenwerking tussen eigenaars, beheerders en bestuurders van de belangrijkste Nederlandse landschappen heeft een belangrijke impuls gekregen', aldus de jury.
Genomineerden
NLDelta Biesbosch – Haringvliet (Noord-Brabant, Zuid-Holland);
Nationaal Park Drentsche Aa (Drenthe);
De Friese WIJlanden (Friesland);
GrensparkLimburg (Limburg);
Nationaal Park Heuvelrug (Utrecht, Noord-Holland);
Nationaal Park Hollandse Duinen (Zuid-Holland);
Nationaal Park Nieuw Land (Flevoland);
Nationaal Park Oosterschelde (Zeeland);
Saba en omringende zee (Saba);
Van Gogh Nationaal Park (Noord-Brabant);
De Veluwe (Gelderland);
Het Nederlandse Waddengebied (Noord-Holland, Friesland en Groningen)
Weerribben – Wieden (Overijssel)
Het publiek kan zijn stem uitbrengen tot maandag 31 oktober 13.00 uur. Nog diezelfde avond wordt de uitslag bekend gemaakt. De drie gebieden met de meeste stemmen ontvangen elk een bedrag van maximaal 300.000 euro om te investeren in kwaliteitsverbetering van hun gebied.
Ook worden de winnaars de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur. Naast de drie gebieden die door het publiek worden gekozen, kan de vakjury nog een vierde gebied aanwijzen. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken: 'We hebben prachtige inzendingen uit alle windstreken van Nederland gekregen. De vakjury heeft een selectie gemaakt en nu is de keuze aan het publiek.'
De verkiezing van het ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’ is een initiatief van staatssecretaris Van Dam. Met de publieksverkiezing wil hij mensen meer betrekken bij wat onze natuur te bieden heeft en natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot nationale iconen, net zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Hollandse tulpen en molens.
Onder meer door te investeren in de kwaliteit van de natuur, de verbinding van natuur- en cultuurlandschappen en het verbeteren van activiteiten en voorzieningen moeten de gebieden aantrekkelijker worden voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Hierbij is het van groot belang dat er een goede balans blijft tussen het beschermen en het beleven van de natuur.
Televisiemaker, reiziger en pleitbezorger van de natuur Floortje Dessing is bereid om ambassadeur voor deze publieksverkiezing te zijn. Van Dam: 'Geweldig dat zij ambassadeur wil zijn van deze verkiezing.
Floortje Dessing heeft de mooiste plekken van de wereld bezocht en heeft ons laten zien hoe belangrijk het is de wereldwijde natuur en onze mondiale culturele verscheidenheid te koesteren. Alleen al het feit dat zij dit wil doen, laat zien dat ook onze Nederlandse natuur zeer de moeite waard is en het verdient beschermd en bezocht te worden!'