Dit zijn de voornaamste conclusies uit de Voorjaarsnota 2016 die minister Dijsselbloem van Financiën vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de Voorjaarsnota staan de wijzigingen voor het begrotingsjaar 2016 ten opzichte van Miljoenennota, die op Prinsjesdag 2015 is gepresenteerd.
Ruilvoet kosten asielstroomopvang
De grootste tegenvallers zijn veroorzaakt door de ruilvoet van ongeveer 1,4 miljard euro en hogere uitgaven aan de asielinstroom. De ruilvoet is het verschil tussen de prijsontwikkeling van de overheidsuitgaven en de algemene prijsontwikkeling. Door het wegwerken van tegenvallers heeft het kabinet per saldo niet meer uitgegeven dan van te voren is afgesproken. Het EMU-saldo verbetert verder tot -1,4% van het bruto binnenlands product (bbp).
Verhoogde asielinstroom
Het kabinet heeft 94 miljoen euro vrijgemaakt voor de uitvoering van de asielafspraken met Turkije en 166 miljoen euro voor de opvang in de regio Syrië. Ook is er geld vrijgemaakt voor kosten van het COA, IND en Nidos die samenhangen met de verhoogde asielinstroom.
Het kabinet heeft ook op 28 april 2016 een akkoord gesloten met de gemeenten waarin afspraken zijn gemaakt over de kosten voor bijvoorbeeld integratie en de begeleiding van vluchtelingen.
Nationale Politie
De Nationale Politie krijgt er 188 miljoen euro bij in 2016. Daarvan is 49 miljoen euro bedoeld voor extra politie-inzet in verband met de asielinstroom. De overige 139 miljoen euro was al in november 2015 bekend gemaakt en is bestemd voor de cao van politiemensen, de versterking van de opsporingscapaciteit en aanpakken van tekorten bij de politie.
Groningen
Er is ruim 244 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor Groningen voor de periode 2016 tot en met 2024. Dit komt direct uit de gasbaten. Dit geld zal in aanvulling op de 1,2 mld uit het bestuurlijk akkoord worden ingezet voor Groningen samenhangend met aardbevingen.
Koninklijke Marechaussee
Het kabinet maakt extra geld vrij voor taken die Defensie uitvoert in het kader van migratie. Het gaat om 25 miljoen euro extra. Hiermee worden extra inspanningen van onder meer de Koninklijke Marechaussee gefinancierd.
Belastinginkomsten
Er wordt in 2016 ruim een miljard euro meer aan belastinginkomsten verwacht dan eerder geraamd. Deze meevaller is vooral veroorzaakt door meer inkomsten uit de loon- en inkomensheffing.
EMU-saldo
Het EMU-saldo - inkomsten minus de uitgaven van de collectieve sector - is licht verbeterd en komt naar verwachting uit op een tekort van 1,4% van het bbp. Dit is een verdere verbetering met 0,1% ten opzichte van de raming bij de Miljoenennota vorig jaar.
De EMU-schuld komt dit jaar naar verwachting uit op 64,4% bbp. Dit is een verdere verbetering van 1,8 procentpunt bbp ten opzichte van de raming uit de Miljoenennota 2016. De overheidsschuld is in 2015 ongeveer 16 miljard euro lager dan werd verwacht ten tijde van de afgelopen Miljoenennota.