De bank helpt klanten in het buitenland om te verbergen dat ze eigenaar zijn van bedrijven in belastingparadijzen. Op papier zijn dochterbedrijven de eigenaar van de bedrijven. Hierdoor blijft de belastingontwijker verborgen. Tot die conclusie komen Trouw en het Financieele Dagblad na onderzoek van de uitgelekte Panama Papers, zo melden verschillende media maandag.
ABN Amro zou de enige grote Nederlandse bank zijn die dit op deze manier doet. De methode wordt 'nominee shareholdership' genoemd. Dochterondernemingen van de staatsbank in het buitenland doen dit door op te treden als 'aandeelhouder in naam' (nominee shareholder) waardoor de aandeelhouders buiten beeld blijven en het dus geheim blijft wie de werkelijke eigenaar is. Uit de Panama Papers blijkt volgens de kranten dat ABN Amro zeker zes dochterbedrijven heeft die als 'nominee shareholder' optreden.
Eén daarvan is Martello Nominees, een dochterbedrijf van ABN Amro op het Britse Kanaaleiland Guernsey. Martello is namens klanten van ABN Amro aandeelhouder van 25 vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden. Daardoor valt voor de Nederlandse belastingdienst niet te achterhalen wie de werkelijke aandeelhouders zijn.
Rabobank en ING hebben laten weten dat zij jaren geleden al gestopt zijn met 'nominee shareholdership'