maandag, 14. maart 2016 - 7:47 Update: 14-03-2016 7:49

Nibud: Financiële opvoeding bepalend voor geldgedrag later

Nibud: Financiële opvoeding bepalend voor geldgedrag later
Foto: fbf
Den Haag

Volwassenen die als kind niet van hun ouders geleerd hebben goed met geld om te gaan, hebben twee keer zo vaak betalingsachterstanden. Betalingsproblemen komen bij deze volwassenen maar liefst drie keer zo vaak voor. Dit blijkt uit het Nibud-onderzoek ‘Financiële opvoeding & het financiële gedrag als volwassene’ dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting heeft gepubliceerd.

De invloed van ouders op het geldgedrag is zeer groot, concludeert het Nibud in dit rapport. De bevindingen sluiten aan bij de theorie van Bandura dat gedrag wordt aangeleerd door observatie en het nadoen van anderen. 

Jong geleerd, oud gedaan

Voor consumenten die aangeven als kind van hun ouders te hebben geleerd met geld om te gaan, geldt dat zij als volwassene:

Makkelijker rondkomen (59% tegen 36%)
Minder betalingsachterstanden hebben (29% tegen 61%)
Minder betalingsproblemen hebben (15% tegen 48%)
Vaker sparen (84% tegen 69%)
Verantwoorder aankoopgedrag vertonen (82% versus 70%)

Goed voorbeeld doet goed volgen

Naast het leren omgaan met geld, ziet het Nibud ook een duidelijke positieve relatie met het voorbeeldgedrag van ouders. Consumenten die vinden dat hun ouders tijdens hun jeugd goed met geld omgingen, gaan later zelf ook goed met geld om. 77% van de volwassenen zegt dat zij ouders hebben die zelf goed met geld konden omgaan. 80% van de volwassenen zegt dat zij als kind van hun ouders hebben geleerd met geld om te gaan en 80% geeft aan dat zij zak- en/of kleedgeld hebben gekregen als kind. 
Verder blijkt dat consumenten die zeggen van ouders te hebben geleerd met geld om te gaan, dat zij als kind:

Vaker zak- of kleedgeld hebben gekregen (84% tegen 64%)
Vaker ouders hebben gehad die goed met geld konden omgaan (90% tegen 38%)

Categorie:
Provincie:
Tag(s):