Het loon van deze Roemeense lassers en schilders bestaat grotendeels uit netto vergoedingen waardoor de Nederlandse schatkist ernstig wordt benadeeld en Nederlandse scheepsbouwers hun baan verliezen omdat ze drie keer duurder zijn dan Roemeense collega’s.
FNV kwam de misstanden op het spoor bij een onderzoek naar de beloning van 120 Roemenen op de Groningse scheepswerf GS Yard in Waterhuizen. Het uitzendbureau dat de mensen naar Nederland haalt, Den Breejen Work, bemiddelt op een volstrekt malafide manier. De vakbond eist modernisering van de Europese A1-regeling, nabetaling én wil dat de Roemenen voortaan gewoon via de cao worden betaald. ‘Medewerkers worden via allerlei trucs tegen elkaar uitgespeeld.
'Laat de Nederlandse en Roemeense werkers op de scheepswerven gewoon collega’s zijn en geen concurrenten. Sommige van deze Roemenen werken al zeven, acht jaar op deze werf en hebben recht op een echte baan’, zegt Masja Zwart van team Naleving FNV. Terwijl er in de scheepsbouw flinke winsten worden gemaakt, zijn de 100 Roemeense lassers per maand een half miljoen goedkoper voor de werkgever dan wanneer ze via de Nederlandse cao zouden worden betaald. ‘De Roemenen zijn prima collega’s. Ze werken hard en goed. Maar de pest is: ze zijn meer dan de helft goedkoper dan ik’, zegt Mustafa die in 2015 zijn baan als lasbaas bij GS Yard in Waterhuizen verloor. ‘Ik ben aan de kant gezet omdat ik te duur was’, verklaart hij.
Ook opdrachtgevers zijn aansprakelijk
De FNV wil dat Den Breejen de cao naleeft en dat de Roemeense werknemers nabetaald krijgen. De bond heeft de schijnconstructie gemeld bij de autoriteiten, en zal ook de opdrachtgevers van Den Breejen op hun aansprakelijkheid wijzen. De Wet Aanpak Schijnconstructies, die sinds 1 juli 2015 van kracht is, maakt opdrachtgevers immers aansprakelijk voor onderbetaling bij onderaannemers.