De schade die de huizenbezitters hebben opgelopen op basis van een verkeerd hypotheekadvies beslaat vele tienduizenden euro's per geval. Stichting Hypotheekclaim wil dat het verkeerd oversluiten van hypotheken stopt en dat de kwaliteit van hypotheekadvies in het algemeen sterk wordt verbeterd. Toekomstige 'hypotheekoverstappers' die nog van de oude regeling gebruik mogen maken, moeten beter worden voorgelicht. Daarnaast moeten de huizenbezitters die sinds 2013 hun hypotheek hebben overgesloten hun schade vergoed krijgen.
Hypotheek advies voor 2500 euro leidt tot schadepost
Siebe Annema, voorzitter van Stichting Hypotheekclaim: "Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is meestal de wens dat de kosten per maand lager uitvallen. Binnen de hedendaagse belastingwetgeving is een annuïteitenhypotheek dan vaak de voordeligste keuze. Dat geldt echter niet als de huiseigenaar vóór 2013 ook al een hypotheek had. Dan kan namelijk nog gebruik gemaakt worden van de veel voordeliger fiscale regels van vóór 2013, zelfs als men zekerheid van aflossing op de einddatum van de hypotheek wenst.
Wij roepen deze hypotheekbezitters op om hun papieren eens goed na te kijken. Want veel consumenten zullen denken dat ze een goed advies hebben gekregen, maar in werkelijkheid hebben ze veelal geen alternatieven voorgespiegeld gekregen. Uit onze steekproef blijkt dat in 60% van de gevallen de hypotheekadviseur de huizenbezitter niet goed heeft voorgelicht. Terwijl je tegenwoordig de hypotheektussenpersonen gemiddeld zo'n 2500 euro betaalt voor goed en kundig advies. Dit blijkt dus niet het geval, met alle gevolgen van dien. Wat ons betreft is hier dus ook sprake van wanprestatie en dat zal moeten worden rechtgezet."
Slordigheid of onwetendheid
Bij een hypotheek van 200.000 euro voor tweeverdieners met een bruto jaarinkomen van 50.000 euro bedraagt de schade volgens Stichting Hypotheekclaim over de looptijd van de hypotheek zo'n 40.000 euro. Annema: "Wij denken dat er in totaal meer dan 100.000 verkeerde of onvolledige adviezen zijn verstrekt door de ruim 5.000 hypotheekadviseurs die werkzaam zijn in Nederland. Dat is natuurlijk enorm! Maar net zo belangrijk is dat er dit jaar naar verwachting veel consumenten hun hypotheek vernieuwen die zij in 2006 hebben afgesloten. We moeten voorkomen dat de hypotheekadviseurs vanuit slordigheid of misschien vanuit onwetendheid deze fout weer maken."
Gedupeerden kunnen op de website hypotheekclaim.nl met het beantwoorden van 3 simpele vragen gelijk zien of er mogelijk een verkeerde keuze is gemaakt en welke schade er indicatief is geleden. Een eenmalige bijdrage van 25 euro zorgt ervoor dat een expert zich verdiept in het dossier, de schade berekent en gaat verhalen. Wanneer de schade is uitgekeerd, krijgt de consument 85% direct doorgestort. De overige 15% wordt afgedragen als succesfee. Als er geen schadeverhaal mogelijk blijkt, krijgt de consument niets uitgekeerd, en betaalt hij ook geen verdere kosten.