Van januari tot en met mei 2020 werden per 10.000 inwoners 2,7 misdrijven geregistreerd. In dezelfde periode in 2019 was dat maar 1 misdrijf per 10.000 inwoners. Tot nu toe laat elke maand van dit jaar een significante stijging zien. Met een stijging van 383% t.o.v. dezelfde periode vorig jaar registreerde de politie in mei 2020 tot nu toe het hoogste aantal cybercrime-incidenten in jaren: 1.869 misdaden.
Corona en cybercrime
Uit een eerdere analyse van VPNGids.nl bleek bovendien dat Nederland internationaal in de top 10 stond met de meeste corona scam sites. Nu online shoppen sinds de corona-uitbraak in populariteit is gestegen, is de kans dat mensen in dergelijke nepsites trappen ook toegenomen.
David Janssen, cyber security analist bij VPNGids zegt hierover: ”We zien de afgelopen tijd een sterke toename in verscheidene vormen van cybercrime. Ook veel partnerorganisaties die met cybersecurity bezig zijn berichten hierover. Niet alleen zijn er een groot aantal nepwebsites en nepwebshops opgedoken sinds Covid-19, maar ook vriend-in-nood fraude (veelal via WhatsApp), identiteitsfraude en malicieuze apps in de Play Store en App Store zijn in opkomst. De cijfers van mei 2020 zijn uiterst verontrustend in mijn ogen.”
Grote verschillen tussen gemeenten
In theorie zou je verwachten dat cybercriminelen overal even hard toeslaan. De praktijk wijst echter uit dat er grote verschillen zijn. In absolute aantallen is Amsterdam het hardst getroffen (283 gevallen van cybercrime in de eerste 5 maanden van 2020), maar per 10.000 inwoners is het hier maar iets meer dan gemiddeld (3,2 geregistreerde misdrijven).
Gemiddeld zijn er in Nederland dit jaar per 10.000 inwoners 2,7 slachtoffers. In Rhenen (10,9), Waterland (10,9) en Laren (10,6) werden er echter flink meer mensen getroffen.