Grootste online publieksprijs
De Website van het Jaar-verkiezing is de grootste online publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt. Het Nederlandse publiek en een vakjury bepalen ieder jaar welke websites in Nederland de beste zijn, op basis van criteria als gebruiksvriendelijkheid, bezoekersaantallen en mate van vernieuwing. Vorig jaar ging Politie.nl bij deze verkiezing met maar liefst drie prijzen naar huis: twee in de categorie overheid én de overall prijs, die voor beste website van 2015.
Stemmen
Tijdens de verkiezing, dit jaar de zestiende editie, zijn door het Nederlandse publiek ruim 892.000 stemmen uitgebracht. Politie.nl nam het in de categorie Overheid op tegen concurrenten als DigiD, Rijkswaterstaat en UWV. En nu mag Politie.nl zich dus opnieuw de beste website van Nederland noemen.
Laagdrempelig
De korpschef van de Nederlandse politie, Erik Akerboom, is trots op deze prijs, zo laat hij weten in een reactie. ‘Ik vind het belangrijk dat we als politie op alle mogelijke manieren in contact staan met de burger. Dit betekent dat we laagdrempelig aanspreekbaar zijn, op het politiebureau, telefonisch, op straat, maar ook in de digitale wereld. Politie.nl is daarin geslaagd, zo blijkt opnieuw uit deze nominatie. Ik vind het belangrijk dat we in deze tijd oog hebben voor de digitale mogelijkheden, waar we als politie, maar ook als samenleving baat bij hebben. De nominatie en bezoekersaantallen van Politie.nl laten zien dat we daarin goede stappen maken.’
Meest bekeken
Politie.nl zag in 2016 het gemiddelde aantal maandelijkse bezoekers stijgen naar 2,5 miljoen. Tot de meest bekeken webpagina’s op Politie.nl horen de overzichten met gezochte/vermiste personen en de nieuwsberichten uit het hele land. Ook drukbezocht is de categorie ‘Mijn buurt’ waar u uw postcode kunt intikken en meteen kunt zien wie uw wijkagent is, waar criminaliteit voorkomt en waar het dichtstbijzijnde politiebureau zit.
Aangiftevolgsysteem
Het afgelopen jaar is weer hard gewerkt aan nieuwe functionaliteiten. Zo kunt u op Politie.nl nu aangifte doen door in te loggen via uw DigiD. Hierdoor heeft u de zekerheid dat niemand onder uw naam aangifte kan doen. Daarnaast is sinds enkele maanden het aangiftevolgsysteem in gebruik, waarmee kunt u zien welke status uw aangifte heeft. Ook nieuw op politie.nl: het landelijk meldpunt Internetoplichting, een snel toegangsloket voor marktplaatsfraude en internetoplichting.
Boeven vangen
‘Met al deze nieuwe functionaliteiten is Politie.nl nog meer hét digitale serviceportaal voor de burger naar de politie’, zegt Ron de Milde, die als programmadirecteur mediabeleid en digitale media van de politie verantwoordelijk is voor de website politie.nl. ‘Bovendien voorkomen we met politie.nl criminaliteit en vangen we er ook nog eens boeven mee.’