donderdag, 17. oktober 2024 - 13:20 Update: 17-10-2024 20:35

VS zet in Jemen B-2 stealth-bommenwerpers in tegen wapenopslagbunkers Houthi's

stealth-b2-bommenwerper-VS-tanken
Foto: U.S. Department of Defense
Jemen/Washington

Amerikaanse strijdkrachten, waaronder de B-2 bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht, hebben in de nacht van woensdag op donderdag in Jemen precisieaanvallen uitgevoerd op vijf geharde ondergrondse wapenopslagplaatsen in door de Houthi's gecontroleerde gebieden. Dit meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie donderdag.

B-2 Spirit stealth-bommenwerpers

Amerikaanse troepen richtten zich op verschillende ondergrondse faciliteiten van de Houthi's, die verschillende wapencomponenten herbergen van typen die de Houthi's hebben gebruikt om civiele en militaire schepen in de hele regio te beschieten. 'Dit was een unieke demonstratie van het vermogen van de Verenigde Staten om faciliteiten te beschieten die onze tegenstanders buiten bereik willen houden, ongeacht hoe diep begraven, gehard of versterkt. De inzet van de B-2 Spirit stealth-bommenwerpers met een groot bereik van de Amerikaanse luchtmacht demonstreert de wereldwijde aanvalscapaciteiten van de VS om actie te ondernemen tegen deze doelen wanneer nodig, op elk moment en overal', aldus het ministerie. 

Aanvallen schepen door Houthi's

Al meer dan een jaar lang vallen de door Iran gesteunde Houthi's, Specially Designated Global Terrorists, roekeloos en onrechtmatig Amerikaanse en internationale schepen aan die door de Rode Zee, de Bab Al-Mandeb Straat en de Golf van Aden varen. De illegale aanvallen van de Houthi's blijven de vrije doorstroming van de internationale handel verstoren, bedreigen een milieuramp en brengen onschuldige burgers en de levens van Amerikaanse en partnertroepen in gevaar. 

Minister van Defensie Lloyd J. Austin III

'Op aanwijzing van president Biden heb ik deze gerichte aanvallen geautoriseerd om het vermogen van de Houthi's om hun destabiliserende gedrag voort te zetten en Amerikaanse troepen en personeel in een van 's werelds meest kritieke waterwegen te beschermen en verdedigen, verder te verminderen', zo valt in een verklaring van minister van Defensie Lloyd J. Austin III te lezen .

'Zullen niet aarzelen'

'Opnieuw zullen de Verenigde Staten niet aarzelen om actie te ondernemen om Amerikaanse levens en bezittingen te verdedigen; om aanvallen op burgers en onze regionale partners af te schrikken; en om de vrijheid van navigatie te beschermen en de veiligheid en beveiliging in deze waterwegen voor Amerikaanse, coalitie- en koopvaardijschepen te vergroten. We zullen de Houthi's duidelijk blijven maken dat er consequenties zullen zijn voor hun illegale en roekeloze aanvallen. Ik ben dankbaar voor de professionaliteit en vaardigheid van de dappere Amerikaanse troepen die deelnamen aan de acties van vandaag en die de wacht blijven houden ter verdediging van onze natie', aldus Austin.