donderdag, 28. april 2016 - 20:20 Update: 29-04-2016 8:04

Ook meer jodiumpillen in België in 2017

Alle Belgen in 2017 jodiumpillen in huis voor eventuele kernramp
Foto: fbf
Brussel

Volgend jaar moet iedereen in België jodiumpillen kunnen krijgen om in te nemen na een kernramp. Jodiumpillen bieden bescherming tegen schildklierkanker bij een kernramp. Dit melden verschillende media donderdagavond.

De Belgische minister voor Volksgezondheid Maggie de Block heeft dit bekendgemaakt. Ze heeft een advies overgenomen van deskundigen. De beslissing komt er net nadat Nederland heeft besloten om een heel nieuw distributie- en implementatieplan voor jodiumtabletten uit te werken. Dat plan maakt het mogelijk dat er miljoenen mensen meer bij een nucleair incident jodiumtabletten kunnen slikken.

Nu worden in België alleen jodiumtabletten verstrekt aan mensen die binnen een straal van 20 kilometer wonen om een kernreactor of een nucleaire installatie. Dat wordt nu een straal van 100 kilometer en komt in de praktijk neer op heel België. Mocht er zich een nucleaire ramp voordoen, dan moet iedereen toegang hebben tot de jodiumtabletten. Het is nog onduidelijk hoe de distributie van de pillen zal gaan plaatsvinden.

België heeft zeven kernreactoren - vier bij Doel en drie bij Tihange- die (relatief) dicht bij de Nederlandse grens liggen. De Belgische centrales zijn de laatste maanden nogal in opspraak vanwege een aantal incidenten en defecten. Mocht er radioactief jodium vrijkomen bij een kernramp, dan kan dat door de schildklier worden opgenomen en bestaat er een verhoogde kans op kanker.

Wanneer men jodiumtabletten inneemt, krijgt men 'schone' jodium binnen. Daardoor treedt in de schildklier jodiumverzadiging op en wordt de radioactieve jodium niet opgenomen. Die verlaat het lichaam, zonder schade aan te richten.

In Nederland worden ook jodiumpillen verstrekt, in een straal van 20 kilometer wordt dat gedaan aan mensen tot de 40 jaar en zwangere vrouwen. Binnen een straal van 100 kilometer geldt dit voor minderjarigen en zwangeren.

De Duitsers zien het liefst dat de Belgische 'probleemreactoren' dichtgaan en dat België stop met met kernenergie. De Duitse minister van Milieu van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen Johannes Rimmel pleitte hiervoor in de Duitse krant Die Welt. Volgens hem speelt België hoog spel met de kerncentrales. De kerncentrale van Doel staat maar 150 km van de Duitse grens en die van Tihange slechts 70 kilometer van Aken.

Categorie: