'De insecticiden komen ook in het drinkwater van zwangere vrouwen terecht, met vreselijke gevolgen,' zeggen artsen van Physicians in the Crop-Sprayed Towns (PCST). Volgens de Werldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Amerikaanse Center for Disease Control alsook de Braziliaanse minister van Gezondheid zou er wèl een oorzakelijk verband bestaan tussen het zikavirus en de tientallen misvormde baby’s met microcefalie. Maar is er nog steeds geen hard bewijs voor die stelling. Het Braziliaanse ministerie begint dan ook te twijfelen aan het verband tussen zika en microcefalie ( te kleine schedel). Vooral nu van de 404 baby's in het land er maar 17 ook besmet zijn met het zikavirus, zo meldt de krant.
En dan de situatie in Colombia. Ook uit dat land komt kritiek, want in het land zijn wel honderden besmettingen met het zikavirus vastgesteld, maar daar was geen enkele baby met microcefalie. De Colombiaanse president Manuel Santos zegt hierover in de krant: 'We hebben momenteel 3.177 zwangere vrouwen geteld die besmet zijn met het zikavirus. Geen van hen is zwanger van een baby met microcefalie.'
De Argentijnse dokters van Physicians in the Crop-Sprayd Towns (PCST) weerleggen niet alleen de theorie dat het zikavirus de oorzaak is van microcefalie, maar leggen ook uit dat in de gebieden waar de besmette mensen leven in 2014 door de overheid insecticiden zijn toegevoegd aan het drinkwater. De pesticide, pyriproxifen, moet voorkomen dat muggelarven uitgroeien tot volwassen exemplaren. De WHO heeft pyriproxifen bestempeld als 'niet gevaarlijk voor de mens'. Het bedrijf dat de pesticide maakt, is Sumitomo Chemical, een partnerbedrijf van Monsanto. De WHO had de pyriproxifen laten uittesten op zoogdieren en daaruit geconcludeerd dat de pesticide niet gevaarlijk is voor mensen., maar volgens de PCST is dat een voorbarige conclusie. De artsen schrijven in hun rapport: De misvormingen bij duizenden kinderen van vrouwen die in de gebieden wonen waar pyriproxifen wordt gebruikt, zijn geen toeval. Bovendien werd zika nooit eerder geassocieerd met geboortedefecten. Zelfs niet in gebieden waar 75% van de bevolking werd besmet met het virus.'
Tegelijkertijd publiceerden ook enkele Braziliaanse dokters een nieuw rapport over de zika-uitbraak en de mogelijke link met microcefalie. 'Ze doen het aantal muggen niet dalen, maar hebben wel rampzalige gevolgen voor het milieu en de bevolking, schrijven ze in hun rapport.
Volgens de Braziliaanse artsen is deze strategie een commerciële stap geweest van de chemische industrie, die ‘nauw verweven is met de Zuid-Amerikaanse ministeries van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie’, aldus de krant.